Kako pravilno uporabljamo ergonomski pisarniški stol?

Kako pravilno uporabljamo ergonomski pisarniški stol?

Sedenje je aktivnost, ki se ji v vsakdanjem življenju le s težavo izognemo. Torej bi načeloma morali biti pravi strokovnjaki sedenja. A to je, na žalost, daleč od resnice. Le kdo ne pozna vsaj ene osebe, ki po urah sedenja začuti napetost v zgornjem delu hrbta, ki konec delovnega tedna toži o bolečinah v hrbtu, ki jo zaradi sedenja s prekrižanimi nogami mučijo kolena? Vse to so le nekatere težave, ki jih povzroča nepravilno dolgotrajno sedenje. Težave lahko bistveno izboljša kvalitetni ergonomski stol. A le če ga znamo pravilno uporabljati.

Ali res lahko napačno uporabljamo pisarniški stol?

Čeprav se sliši nenavadno, je res. Kljub temu, da za pisarniški stol odštejete veliko denarja, to ne garantira, da bo vaše sedenje udobno in brez bolečin. Za dosego udobnega sedenja morate prilagoditi nastavitve svojega ergonomskega pisarniškega stola tako, da bodo v skladu z vašimi telesnimi lastnostmi.

Večina pisarniških stolov omogoča nastavitev višine sedišča in hrbtnega dela. Nekateri poleg tega omogočajo tudi prilagoditev globine sedišča in naklon naslona za hrbet. Le kvalitetni ergonomski stoli pa omogočajo tudi nastavitev naslonov za roke in višino ledveno opore. Če se odločate za investicijo v svoje zdravje, bi morali izbrati ravno pisarniški stol z nastavljivimi nasloni za roke in nastavljivo višino ledvene opore.

Nasloni za roke poskrbijo za sproščenost ramenskega dela

Večinoma je prva stvar, ki jo prilagodimo pri novem pisarniškem stolu, višina sedišča. Čeprav to ni nujno napačen pristop, je bolje, da se nastavitev lotimo »od zgoraj navzdol« in začnemo z višino naslonov za roke. To storimo tako, da se usedemo na pisarniški stol, zadržimo optimalno držo telesa in podlakti naslonimo na naslona za roke. S spreminjanjem višine naslonov poiščemo položaj, v katerem so podlakti rahlo naslonjene, ramena pa spuščena in sproščena.

Po nastavitvi optimalne višine naslonov za roke se s pisarniškim stolom pomaknite do svoje pisalne mize. Primerjajte višino naslonov za roke in zgornje površine mize. Napetosti v zgornjem delu hrbta in v ramenskem obroču se boste izognili tako, da bodo nasloni za roke služili kot podaljšek vaše pisalne mize. To pomeni, da morate sedaj prilagoditi višino sedišča do te višine, da bo višina naslonov za roke poravnana z višino pisalne mize.

Optimalen položaj nog pri sedenju

Po nastavitvi višine sedišča se znova usedite na svoj pisarniški stol. Ali so vaša stopala v celoti na tleh, kolena ukrivljena pod kotom 90 stopinj in je med koleni in robom sedišča približno za eno pest praznega prostora? Če ste na vsa vprašanja odgovorili pritrdilno, ste že našli idealni položaj.

V kolikor ste na katerega od vprašanj odgovorili negativno, vas čaka še nekaj prilagoditev. V primeru, da vaša stopala niso v celoti na tleh, jih podložite s podstavkom za noge ali uporabite nižjo pručko. Dodaten prostor med koleni in sediščem lahko dosežete tako, da prilagodite globino sedišča.

Prilagoditev hrbtnega naslona in ledvene opore

Nazadnje prilagodite višino in naklon hrbtnega dela pisarniškega stola ter višino ledvene opore. Naši ergonomski pisarniški stoli imajo različne stopnje višine ledvene opore. Primerno višino nastavite tako, da se usedete v optimalni položaj ter se s spodnjim delom hrbta naslonite na hrbtni naslon. S premikanjem ledvene opore po višini to namestite v položaj, ki ustreza položaju vaše ledvene krivulje.

Namestitev primerne višine ledvene opore je zelo pomembna, saj je ravno ta nastavitev tista, ki vam bo omogočala udobno sedenje. Pri optimalnem položaju telesa pri sedenju se namreč naslanjamo na hrbtni del stola le s spodnjim delom hrbta, pri tem pa rahlo napenjamo trebušne mišice ter tako poskrbimo, da je zgornji del telesa v vzravnanem položaju in malenkost odmaknjen od hrbtnega naslona.

Kvalitetni ergonomski pisarniški stoli omogočajo tudi sprostitev nagiba naslona za hrbet in tako premik v položaj za počivanje. Pri tem položaju je telo nagnjeno nazaj tako, da so trebušne mišice sproščene, glava naslonjena na naslon za glavo in hrbet v celoti naslonjen na naslon za hrbet. Priporočljivo je, da se v tak položaj nagnete večkrat, na primer med klicanjem ali sestankom ter tako še dodatno razbremenite napetost mišic zgornjega dela telesa.

To so nekatere osnove pravilnega sedenja na ergonomskem pisarniškem stolu. Več podobnih informacij vam nudimo na našem brezplačnem ergonomskem svetovanju ob naročilu naših stolov!

Delite na:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne trgovine je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Kot nakupovalni sistem uporabljamo WooCommerce. Za košarico in obdelavo naročila bosta shranjena 2 piškotka. Ti piškotki so nujno potrebni in jih ni mogoče izklopiti.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke