Ergonomski pisarniški stoli in ergonomski pripomočki

V mesecu aprilu izkoristite -12% popust na izbrana modela Ergos STUDY in Ergos STANDARD.

,

Ergonomski stoli za pisarne, ki poskrbijo za zdravo sedenje

Ergonomski stoli za pisarne, ki poskrbijo za zdravo sedenje

Ergonomski stoli za pisarne so dandanes potreba ne razkošje. Večino časa namreč preživimo v sedečem položaju – v službi, doma na kavču, popoldne na pijači z najboljšimi prijatelji. Zato je nujno, da poskrbimo, da sedimo v pravilnem položaju. Prvi ergonomski stoli za pisarne so se po številnih bolj ali manj ponesrečenih poskusih začeli razvijati že po letu 1970. Raziskovati so namreč začeli, kako sedenje vpliva na naše telo, natančneje ožilje, kosti in mišice.

Ugotovili so, da je pravilna drža res zelo pomembna, zato so ergonomski stoli za pisarne doživeli pravi preporod. V zadnjih letih vedno več študij nakazuje, da ima pravilno sedenje velik vpliv na splošno koncentracijo, prenapetost mišic in obremenitev sklepov. Če se vam zdi, da vam v delovnem času primanjkuje energije ali pa vas muči bolečina v hrbtenici oz. vratu, se razlog morda skriva v neprimernem ergonomskem stolu.

Kako naj bi sedeli v ergonomskem stolu za pisarne?

Najpomembneje je, da nam je sedenje v ergonomskem stolu za pisarne udobno. To torej pomeni, da noge počivajo na tleh, da je ergonomski delovni stol nastavljen na optimalno višino ter da sedimo v naravnem položaju. Nekoč je veljalo, da mora biti med sedenjem kot 90° med kolki in koleni, a so v nedavnim študijah prišli do drugačnih ugotovitev.

Ergonomski stoli za pisarne oz. pisarniški ergonomski stoli morajo spodbujati naravno sedenje – nanj se moramo usesti vzravnano, nato pa prepustiti napetost za približno 10% obsega gibljivosti. Zelo pomembno je tudi, da je sedenje v ergonomskem pisarniškem stolu dinamično. Spreminjanje delovnih aktivnosti preprečuje morebitne bolečine v mišicah in sklepih, obenem pa določeno tkivo ni preobremenjeno.

Pred nakupom se torej prepričajte, da je sedišče ergonomskega stola za pisarne visoko nekje med 40 do 55 cm, široko 43 do 50 cm, globoko pa toliko, da med sedežem in zadnjih delom kolen ostane nekje med 5 do 10 cm. Seveda pa ni sedišče edini pomemben del ergonomskega stola. Posvetite se tudi naslonjalu, ki mora biti široko nekje med 30 in 48 cm. Najboljši ergonomski stoli za pisarne imajo prilagodljivo višino in kot naslonjala za hrbet.

Kaj mora ergonomski stol za pisarne vsebovati?

Včasih so bili ergonomski stoli za pisarne sestavljeni iz po višini nastavljivega sedišča, naslonjala in kolesc, danes pa so pisarniški ergonomski stoli sestavljeni iz veliko več komponent. Dobri ergonomski delovni stol ima kar 7 elementov – naslon za glavo, mrežno hrbtišče, ledveno oporo, naslon za roke, ergonomsko sedišče, podnožje in kolesa. Kakšne lastnosti pa mora vsak izmed njih vsebovati?

Sedišče - ergonomski stoli za pisarne

Višina

Pri sedišču ergonomskih stolov za pisarne moramo biti najbolj pozorni na višino. Kot že omenjeno, mora biti sedišče od tal dvignjeno nekje 40 do 55 cm oz. toliko, da so vaša stopala v celoti položena na tla. Na ergonomskem pisarniškem stolu morate sedeti udobno – najbolje je, da so kolena upognjena pod kotom 90 stopinj.

Globina

Najboljši pisarniški ergonomski stoli imajo poleg višine nastavljivo tudi globino samega sedišča. To je namreč zelo koristno, saj smo si med seboj povsem različni. Tisti nižje rasti s krajšimi nogami sedijo bolj na sprednjem delu sedišča kot tisti višje rasti z daljšimi nogami. Ta funkcija pri ergonomskih stolih za pisarne ni tako zelo pogosta, a je vseeno zelo uporabna.

Udobje

Pred nakupom pisarniškega ergonomskega stola bodite pozorni tudi na samo blago, ki mora biti prijetno na otip, ter spominsko peno, ki se mora prilagoditi vašemu telesu.

Ledvena opora ergonomskega delovnega stola

Dobri ergonomski stoli za pisarne imajo prilagodljivo ledveno oporo, ki igra pri udobnem sedenju zelo pomembno vlogo. Ledvena opora, ki je nastavljiva po višini, poskrbi, da so uporabnikove trebušne mišice sproščene, hrbtenica pa v karseda udobnem položaju. Pred nakupom novega ergonomskega stola za pisarne vam zato toplo priporočamo, da ste na ta element še posebej pozorni.

Naslon za roke

Imate ergonomski stol za pisarne, ki naslona za roke sploh nima? Potem najbrž veste, kako neudobno in boleče zna biti sedenje, pri katerem moramo roke ves čas držati v zraku. Prav zato je pomembno, da se pri nakupu ergonomskega stola za pisarne posvetite tudi naslonu za roke. Slednji morajo biti nastavljivi po višini, saj boste le tako lahko sedeli s sproščenimi rameni. Pomembna je tudi širina samih naslonov ter njihova pozicija naprej-nazaj in levo-desno. Ergonomski delovni stol, ki ima popolnoma nastavljiva naslonjala za roke, zagotavlja najbolj pravilno in udobno sedenje.

Naslonjalo za hrbet

Večina ljudi se pri nakupu ergonomskega stola za pisarne najprej posveti samemu naslonjalu, ki je verjetno njegova najpomembnejša komponenta. Slednji zagotavlja, da sedimo dinamično – trebušne mišice morajo biti pri večjem naklonu nazaj bolj napete kot, ko sedimo vzravnano. Pri nakupu pisarniškega ergonomskega stola je torej pomembno, da ste pozorni na naklon naslonjala za hrbet ter možnost zaklenitve. S pomočjo le-te lahko ergonomski stol za pisarne enostavno spremenimo v ležalnik.

Naslonjalo za glavo

Naslonjalo za glavo pa je pri ergonomskem stolu za pisarne še posebej priporočljivo tistim z bolečinami v vratu, ramenih in zgornjem delu hrbta. Na ergonomskem pisarniškem stolu s tovrstnim naslonjalom boste lahko glavo kadarkoli naslonili in jo sprostili.

Delite na:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Dostopnost

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne trgovine je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Kot nakupovalni sistem uporabljamo WooCommerce. Za košarico in obdelavo naročila bosta shranjena 2 piškotka. Ti piškotki so nujno potrebni in jih ni mogoče izklopiti.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke