Ergonomski pisarniški stoli in ergonomski pripomočki

V mesecu aprilu izkoristite -12% popust na izbrana modela Ergos STUDY in Ergos STANDARD.

,

Neprijetne posledice dolgotrajnega sedenja

Neprijetne posledice dolgotrajnega sedenja

Posledice Dolgotrajnega Sedenja: Kako Sedeč Način Življenja Oblikuje Naše Zdravje

V današnjem hitro razvijajočem se tehnološkem svetu večina nas preživi večji del svojega delovnega dne v sedečem položaju, bodisi za računalnikom, za volanom ali pred televizorjem. Čeprav se morda zdi, da je sedenje počitek, dolgotrajno sedenje dejansko lahko povzroči resne zdravstvene težave.

Vendar pa to, kar se na prvi pogled zdi kot udoben in neškodljiv položaj, skriva več nevarnosti za zdravje, kot bi si morda mislili. Poglejmo si, kaj dolgotrajno sedenje povzroča našemu telesu in kako se lahko izognemo negativnim posledicam dolgotrajnega sedenja.

Dolgotrajno nepravilno sedenje in neprimerno opremljeno delovno mesto lahko vodita do številnih težav. Le kdo še ne pozna napetosti v ramenih, občutka omrtvičenih prstov, zatekanja nog in bolečin v hrbtu? Vse več študij pa kaže tudi na druge negativne posledice dolgotrajnega sedenja.

Dolgotrajno sedenje in mišična obolenja

Po dolgotrajnem nepravilnem sedenju lahko pride do občutka zategnjenosti in bolečine v mišicah. Najpogosteje se ta bolečina pojavi v zgornjem delu telesa, na primer v ramenskem obroču, vratu in hrbtu. Glavni vzrok napetosti in bolečine v zgornjem delu je sklanjanje naprej.

Bolečine med sedenjem se lahko pojavijo tudi v mišicah spodnjega dela telesa. Pogosto sedenje s prekrižanimi nogami lahko vodi do nesorazmerja v stegenskih mišicah, sedenje s pokrčenimi koleni pa do bolečin v sprednjem delu kolen.

Poslabšana cirkulacija in druge težave ožilja

Tudi zvijanje nog pod stol ter sedenje na previsokem sedežu ima lahko negativne posledice. V kolikor stopala niso v celoti na tleh se pogosto pojavijo mravljinci v spodnjem delu nog, zatekanje v gležnjih in poslabšanje stanja krčnih žil.

Vse to je posledica upočasnjene cirkulacije, ki je prav tako povezana z dolgotrajnim sedenjem. Slabša cirkulacija pomeni, da venske žile ne morejo več učinkovito poslati krvi do srca, zaradi česar se ta zadržuje v spodnjem delu telesa. To se kaže kot zatekanje nog. Med druge posledice dolgotrajnega sedenja slabše cirkulacije uvrščamo še razširjene vene, sindrom nemirnih nog in pogoste krči v nogah.

Dolgotrajno sedenje je povezano z večjim tveganjem za razvoj številnih kroničnih bolezni, vključno s srčno-žilnimi boleznimi, sladkorno boleznijo tipa 2 in nekaterimi oblikami raka. Poleg tega sedenje povečuje tveganje za debelost, saj telo med sedenjem porabi manj energije kot med telesno aktivnostjo.

Težave s koncentracijo, utrujenost in slabo počutje - posledice dolgotrajnega sedenja

Nepravilno sedenje, pri katerem se s telesom nagibamo naprej, vpliva na plitvejše dihanje. To pomeni, da v naša pljuča in telo ne pride dovolj kisika, do organov pa ne dovolj sveže krvi. Tudi možgani ne dobijo dovolj kisika, kar posledično vodi do slabše produktivnosti.

Pri dolgotrajnem delu za računalnikom in neupoštevanju ergonomskih načel na delovnem mestu lahko opazimo pomanjkanje motivacije, povečano utrujenost, slabšo koncentracijo ter povečanje napak. Vse to vodi do povečanja stresa, kar pa avtomatsko pomeni tudi povečanje tveganja za razvoj drugih bolezni.

Preprečevanje in Zmanjševanje Tveganja

Za zmanjšanje tveganj, ki jih prinaša dolgotrajno sedenje, je pomembno, da v svoj dnevni urnik vključite redno telesno aktivnost. Že majhne spremembe, kot so hoja med odmori, uporaba stopnic namesto dvigala, delo za stoječo mizo ali redno raztezanje, lahko prinesejo velike koristi za zdravje.

Poleg tega je pomembno, da ohranjamo pravilno držo med sedenjem, s čimer zmanjšamo obremenitev hrbtenice in preprečimo težave s hrbtom.

Lahko dolgotrajno sedenje vpliva na našo samozavest?

Zanimiva je tudi posredna povezava med dolgotrajnim sedenjem in samozavestjo. Dolge ure vsakodnevnega sedenja pomenijo manj časa za aktivno preživljanje časa, kar je mnogokrat povezano s prekomerno telesno težo, spreminjanjem oblike telesa in celo s poslabšanjem drže.

Vse našteto lahko močno vpliva na lastno dojemanje samega sebe, kar vodi do padca samozavesti. Slabša samozavest pa ima za posledico težje soočanje z vsakodnevnimi izzivi, izogibanje socialnim situacijam ter vsakodnevnim obveznostim in lahko povzroči celo pojav depresije.

Kljub številnim negativnim posledicam dolgotrajnega sedenja, obstajajo učinkoviti načini za zmanjšanje teh tveganj. S sprejetjem zdravih navad, kot so redna telesna aktivnost, zdrava prehrana in vključevanje rednih premorov iz sedenja, lahko znatno izboljšamo naše fizično in duševno zdravje. Ne pozabimo, majhne spremembe lahko prinesejo velike koristi za naše zdravje in dobro počutje.

Kako dolgotrajno sedenje vpliva na otroško zdravje?

Posledice dolgotrajnega sedenja lahko resno vplivajo na zdravje otrok, saj vplivajo na njihovo telesno, mentalno in socialno zdravje.

1. Debelost: Povečana telesna nedejavnost, ki jo povzroča dolgotrajno sedenje, lahko pripomore k prekomerni teži in debelosti. To povečuje tveganje za razvoj drugih zdravstvenih težav, kot so diabetes tipa 2 in bolezni srca.

2. Slaba drža: Dolgotrajno sedenje lahko privede do slabšanja drže, kar lahko povzroči bolečine v hrbtu, vratu in ramenih. To lahko vpliva na otrokovo udobje in sposobnost sodelovanja v telesni aktivnosti.

3. Mišična oslabelost: Dolgotrajno sedenje lahko vodi do oslabitve mišic, zlasti v trebušnem predelu in spodnjem delu telesa. To lahko zmanjša otrokovo splošno telesno sposobnost in pripomore k povečanemu tveganju za poškodbe.

Ergonomska oprema za zmanjšanje posledic dolgotrajnega sedenja

Če ste zaposleni v službi, ki zahteva dolgotrajno sedenje, potem dobro poznate težave, ki jih to lahko povzroči. Občutek otrplosti v nogah, bolečine v hrbtu in napetost v vratu so le nekatere izmed neprijetnih posledic. Vendar pa je s pravilno ergonomsko opremo mogoče te negativne posledice zmanjšati ali celo popolnoma odpraviti.

Ergonomski stoli - odpravite posledice dolgotrajnega sedenja

Najpomembnejši del ergonomske opreme je brez dvoma ergonomski stol. Ergonomski stoli so zasnovani tako, da podpirajo naravno krivino hrbta, kar zmanjšuje pritisk na hrbtenico in mišice. Oblikovani so s prilagodljivimi naslonjali, nasloni za roke in višino sedišča, kar omogoča individualno prilagajanje stola vašemu telesu. Naši modeli ponujajo tudi funkcijo nagiba, ki omogoča spreminjanje položaja telesa čez dan, kar je ključno za preprečevanje stagnacije in napetosti.

Podstavki za monitor

Monitor bi moral biti na ravni oči ali malo spodaj, da zmanjšate obremenitev na vratu. Če to ni mogoče doseči z obstoječim delovnim mestom, lahko pomaga uporaba podstavka za monitor. Ta vam omogoča, da dvignete zaslon na primerno višino in tako zmanjšate napetost v vratu.

Ergonomski pripomočki so nujni za zmanjšanje posledice dolgotrajnega sedenja. Ne le, da pomagajo pri preprečevanju bolečin in neudobja, ampak lahko tudi izboljšajo produktivnost in splošno zadovoljstvo na delovnem mestu. Kljub začetnim stroškom je naložba v ergonomske pripomočke vredna vsakega centa zaradi dolgoročnih koristi za zdravje in dobro počutje.

Čeprav se zdi, da je sedenje neškodljivo, je dolgotrajno sedenje lahko škodljivo za naše zdravje. Da bi preprečili negativne posledice dolgotrajnega sedenja, je ključno razumeti pomen gibanja in telesne aktivnosti ter najti načine, kako vnesti več gibanja v naš vsakdan. Z majhnimi, a konsistentnimi koraki lahko dosežemo pomembne spremembe v našem zdravju in kakovosti življenja.

Delite na:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Dostopnost

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne trgovine je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Kot nakupovalni sistem uporabljamo WooCommerce. Za košarico in obdelavo naročila bosta shranjena 2 piškotka. Ti piškotki so nujno potrebni in jih ni mogoče izklopiti.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke