Ergonomski pisarniški stoli in ergonomski pripomočki

V mesecu aprilu izkoristite -12% popust na izbrana modela Ergos STUDY in Ergos STANDARD.

,

Otroški pisarniški stol

otroski-pisarniski-stol

Otroški pisarniški stol je pomemben del otroške sobe

Otroški pisarniški stol je pomemben del otroške sobe ali delovnega prostora, še posebej, če vaš otrok preživi veliko časa za mizo, bodisi pri učenju, risanju, ali računalniških igrah. Otroški pisarniški stol – prava izbira je ključnega pomena za zagotavljanje udobja in podpore, ki ju mlajše telo potrebuje.

Vse pogosteje se srečujemo z nepravilno držo pri otrocih in adolescentih, vendar na žalost ta problem zanemarjamo. Po navadi rečemo, da bo slaba drža izginila, ko bo zrasel, ali da je ta težava dedna, saj ima takšno držo oče ali mama. Temu žal ni tako in tako ne sme biti. Slaba drža je najbolj prisotna pri dekletih v puberteti in otrocih, ki preživijo preveč časa pred računalnikom in telefonom. Mlada dekleta se med adolescenco (doba človekovega razvoja med puberteto in zrelostjo) pogosto držijo sključeno, da bi prikrila prsa, ki so jim komaj začela rasti. To je najslabše, kar lahko storijo za svojo sedanjo in bodočo lepoto. Pravilna drža je najpomembnejša za razvoj lepih, čvrstih prsi in seveda pravilno izbran otroški pisarniški stol.

Vzroki, ki privedejo do nepravilne drže, so lahko zunanji in notranji (dr. Čizmović, 2017):

Zunanji vzroki:
 1. Nepravilno sedenje ali spanje – neustrezen otroški pisarniški stol
 2. Nepravilno nošenje šolske torbe (v eni roki ali na enem ramenu, prenizko nošenje nahrbtnika)
 3. Več-urno gledanje televizije in sedenje za računalnikom
 4. Neusklajenost šolske mize in stola z antropometrijskimi karakteristikami (metoda za določanje razmerij človeškega telesa). 
Notranji vzroki:
 1. Slaba prehranjenost mišic. Mišice postopno slabijo, izgublja se mišična masa (mišična distrofija),
 2. Cerebralna paraliza je izraz za skupino trajnih okvar možganskega tkiva, ki nastanejo zgodaj v življenju in onemogočajo popoln nadzor nad gibanjem. Lahko se razvije že v nosečnosti ali pri dolgotrajnem težkem porodu, ko otrok utrpi pomanjkanje kisika, kar trajno poškoduje možgane. Pogostejša je pri nedonošenčkih, kjer je lahko posledica resnih težav (dr. Stoppard, 2007),
 3. Motnje v delovanju žlez z notranjim izločanjem,
 4. Prirojene razvojne spremembe v hrbtenici (nepravilno oblikovana vretenca),…

Zaradi nepravilne drže še ni sprememb na kostnih delih. Otroke, ki imajo slabo držo je potrebno napotiti k fiziatru na fizikalno terapijo, kjer se pod strokovnim nadzorom učijo vaj za krepitev hrbtnih in trebušnih mišic. Če ne ukrepamo, pride do degenerativnih sprememb hrbtenice. Tukaj lahko otroški pisarniški stol igra pomembno vlogo.

Ergonomski otroški pisarniški stol je zasnovan tako, da podpira telo pri pravilni drži in zmanjšuje obremenitev in stres na določenih delih telesa, še posebej na hrbtenici in rokah.

Ergonomska oblika stola zagotavlja, da otrok sedi pravilno in da je njegova hrbtenica podprta. To je ključno za preprečevanje morebitnih težav s hrbtom v prihodnosti.

Naslonjala za roke ergonomskega otroškega pisarniškega stola so nastavljiva po višini in širini, kar omogoča udobno postavitev rok in zmanjšuje napetost v ramenih in zapestjih.

Če je mogoče, naj otrok preizkusi otroški pisarniški stol, preden ga kupite. To vam bo omogočilo, da ugotovite, ali je otroški pisarniški stol prave velikosti in oblike za vašega otroka.

otroški pisarniški stol

Da bi zmanjšali omenjene težave, bi morali dajati večji poudarek preventivnim ukrepom. Še posebej glede razvoja slabih navad, kot je nepravilna drža pri sedenju. Ker vemo, kako težko se je odvaditi slabih navad, imamo kar nekaj slovenskih pregovorov:

 • Navada je železna srajca.
 • Kar se Janezek nauči, to Janez zna.
 • Navada je lahka, odvada je težka.
 • Navada je ena muka, odvada dve.

Tudi če smo dobro osveščeni, si dostikrat ne moremo pomagati, da bi ohranjali pravilno telesno držo pri sedenju, saj je le-ta tesno povezana z ergonomsko organiziranim delovnim mestom, ergonomskim otroškim pisarniškim stolom in ergonomskimi pripomočki, za kar pa ni vedno dovolj denarnih sredstev. Še posebej tam, kjer je to nujno potrebno – pri otrocih in adolescentih.

Pri dolgotrajnem sedenju smo kljub dobremu otroškem pisarniškem stolu z ustrezno ledveno podporo, ki jo lahko po vertikali namestimo v ledveno krivino in naslonom za roke, ki so na višini površine mize, še vedno sključeni. Sicer smo z nasloni za roke omogočili, da rok več ne dajemo na mizo, da je zgornji del trupa lahko nagnjen nazaj, namesto naprej in smo lahko rahlo naslonjeni na ledveno oporo, vendar smo po navadi še vedno izpostavljeni nepravilnemu sedenju zaradi:

 • neustrezne organizacije delovnega mesta,
 • najpogostejše hibe, ki se odraža v nagibanju nad mizo.

Zavedati se moramo, da pri delu za mizo, katere površina nima naklona, ne moremo vzdrževati pravilne drže, saj lahko pravilno sedimo pod optimalnimi pogoji le:

 • če je pri branju zgornja bralna vrstica približno na višini oči, ne glede na to, ali pri svojem delu uporabljamo računalnik, prenosnik, druge pametne naprave, dokumente, knjige, zvezke, ipd. ali kombinacijo naštetega.
 • če je med tipkanjem, prenašanjem podatkov v računalnik ali pisanju s pisalom, dokument, zvezek, rednik ipd. na ustrezni višini, pod ustreznim naklonom.

Modularna gradnja inovativnih ergonomskih pripomočkov ERGONOMKO omogoča popolno prilagajanje glede na potrebe posameznika.

Če želite rešiti najpogostejše probleme sedečega delovnega mesta in v celoti izkoristiti prednosti otroškega ergonomskega pisarniškega stola, ne odlašajte. Običajno dober otroški pisarniški stol ne zadostuje, da bi odpravili ali preprečili najpogostejše težave, pa čeprav smo disciplinirani in upoštevamo navodila strokovnjakov.
Potrebna je dodatna, korenita sprememba.

Ergonomski otroški pisarniški stol je več kot samo udoben stol. Je znanstveno zasnovan za podporo telesu pri različnih nalogah in za dolgotrajno uporabo, pri čemer zmanjšuje tveganje za bolečine v hrbtu, napetost v mišicah in druge zdravstvene težave, ki so pogosto povezane s sedenjem za pisalno mizo.

Otroški pisarniški stol je investicija v udobje in zdravje vašega otroka. Z upoštevanjem zgoraj omenjenih vidikov lahko izberete otroški pisarniški stol, ki bo ustrezal vašemu otroku, podprl njegovo hrbtenico in služil kot funkcionalen in privlačen dodatek k otrokovemu delovnemu prostoru. S tem boste pomagali ustvariti spodbudno okolje, ki bo vašemu otroku pomagalo, da se osredotoči na učenje in ustvarjalnost.

Delite na:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Dostopnost

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne trgovine je sprejetje piškotkov obvezno.
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Kot nakupovalni sistem uporabljamo WooCommerce. Za košarico in obdelavo naročila bosta shranjena 2 piškotka. Ti piškotki so nujno potrebni in jih ni mogoče izklopiti.
 • woocommerce_cart_hash
 • woocommerce_items_in_cart

Sprejmi piškotke
Zavrni piškotke