Ergonomski pisarniški stoli in ergonomski pripomočki

V mesecu aprilu izkoristite -12% popust na izbrana modela Ergos STUDY in Ergos STANDARD.

,

Ergonomski pisarniški stoli skozi zgodovino

Ergonomski pisarniški stoli skozi zgodovino

Ergonomski pisarniški stoli skozi zgodovino: Od Simbolov Moči do Ergonomske Popolnosti

Pisarniški stoli skozi zgodovino so doživljali številne spremembe, ki so odražale estetske, funkcionalne in ergonomske potrebe časa. Pot od preprostih lesenih stolov do sodobnih ergonomsko oblikovanih modelov je fascinantna.

Danes so ergonomski pisarniški stoli skupek udobja, elegance in praktičnosti, a pot do udobnega sedenja ni bila vedno preprosta. Kdaj in kako je bil izumljen prvi pisarniški stol in kako se je nadaljevala pot do ergonomskih pisarniških stolov, ki jih poznamo danes?

Prvi pisarniški stol - pisarniški stoli skozi zgodovino

Začetki sedenja na stolih segajo v daleč pradavno zgodovino, ko so bili stoli simbol moči in avtoritete. V starem Egiptu so stoli pogosto povezovali s faraoni in bogovi. Te prve oblike stolov niso bile namenjene udobju ali dolgotrajnemu sedenju, temveč so bile statusni simbol.

O prvih približkih pisarniških stolov lahko govorimo približno 2000 let pred našim štetjem, ko so stari Egipčani začeli uporabljati nekoliko spremenjene sedeže, da je bilo uradnikom pri opravljanju njihovega dela bolj udobno. Prvi znani uporabnik pisarniškega stola je bil rimski cesar Julij Cezar, ki je sedenje na stolu povezoval z večjo avtoriteto in spoštovanjem, zaradi česar je svoj prenosni stolček jemal s sabo na številna potovanja ter ga redno uporabljal pri raznih pomembnih opravilih.

Neobetavni začetki uporabe stolov in sedal z namenom opravljanja pisarniških funkcij so boljše čase ugledali zahvaljujoč izumitelju Charlesu Darwinu. Ravno on je leta 1840 zasnoval prvi »pravi« pisarniški stol. Kot je vidno na spodnji sliki, je stol že imel naslona za roke in koleščka, da se je izumitelj lažje premikal po sobi.

Med srednjim vekom so bili stoli pretežno leseni, trdi in neudobni. Bolj udobne oblike, kot so naslonjači, so bile pridržane za plemstvo. Pisarniško delo kot takrat ga poznamo, ni bilo tako razširjeno, zato posebnih pisarniških stolov ni bilo.

Prvi pisarniški stol Charlesa Darwina. Vir: Wikimedia Commons.

Daljše ure sedenja so vodile do novih izumov - pisarniški stoli skozi zgodovino

Z industrijsko revolucijo in razvojem birokracije je prišlo do povečane potrebe po pisarniškem delu. To je privedlo do nastanka prvih pisarniških stolov, ki so bili običajno leseni, s tankimi blazinami in minimalno prilagoditvijo.

Večja potreba po pisarniških stolih se je pojavila nekaj let po prvem izumu pisarniškega stola. Povod se je skrival v razvejanju železniškega prometa in s tem povečanju potreb po delavcih, ki so skrbeli za vpisovanje podatkov ter so pri svojem delu več ur sedeli.

Okoli leta 1850 so se v ZDA pojavile prve težnje po oblikovanju stola, pri katerem bi bilo, namesto funkcionalnosti, v ospredju gibanje telesa. Ekipa inženirjev je iskala nove možnosti, da bi lahko stoli pomagali pri zagotavljanju zdravja in udobja s spodbujanjem primerne drže.

Za prve masovno izdelane pisarniške stole je poskrbel ameriški izumitelj Thomas E. Warren, ki je izdelal tako imenovani Centripetalni vzmetni fotelj (ang. Centripetal Spring Chair). Stol je že imel večino funkcionalnosti, ki jih imajo današnji pisarniški stoli, z izjemo nastavljive ledvene opore.

Zanimivo je, da je bil Warrenov stol zelo dobro sprejet samo v nekaterih evropskih državah, na primer Veliki Britaniji, kjer ga je tudi predstavil. V drugih državah je zaradi elegantnega videza in izjemnega udobja pri sedenju dobil celo negativen prizvok. Veljajo je namreč mnenje, da je vzravnano sedenje na neudobnih stolih priložnost za prikaz močne volje in morale.

Pisarniški stol, ki ga je oblikoval arhitekt Frank Lloyd Wright. Vir: Wikimedia Commons.

Brez ponesrečenih poskusov ni šlo - pisarniški stoli skozi zgodovino

Konec 19. stoletja in začetek 20. stoletja bi lahko označili za nekakšno zlato obdobje razvoja pisarniških stolov. Leta 1904 je Frank Lloyd Wright zasnoval zelo zanimiv pisarniški stol, ki se je po obliki ujemal z arhitekturno zasnovo zgradbe Larkin Building. Stol je imel tri spodnja kolesca in avtomatsko naslonjalo, ki se je premikalo skupaj z uporabnikom. Vendar pa je bil izredno nestabilen in se ga je čez čas celo prijelo ime »samomorilski pisarniški stol«.

V 20. letih se je znova razširilo prepričanje, da je udobno sedenje povezano z večjo lenobo zaposlenih. Zaradi tega so se v številnih podjetjih začele uporabljati klopi brez naslonjal. A to je vodilo do povečanja števila bolniških odsotnosti in manjše produktivnosti. Kot odgovor so se pojavili prvi stoli z manjšimi nasloni za hrbet, ki pa so bili nastavljivi po višini. Kasnejši modeli, ki so že imeli mehkejša sedala so preprečevali težave, kot so hemoroidi, težave z ledvicami, zaprtost itn. Naslednji modeli pa so se promovirali celo kot pripomočki za krepitev trebušnih mišic.

Prvi ergonomski pisarniški stoli - pisarniški stoli skozi zgodovino

Prvi ergonomski pisarniški stoli so se na trgu pojavili po letu 1970, obdobju, ko se je prvič začelo govoriti o ergonomiji. Emilio Ambasz in Giancarlo Piretti sta oblikovala tako imenovani »stol za vretenca« (ang. »Vertebra Chair«), ki ga je navdihnila oblika hrbtenice ter je bil prvi tovrstni pisarniški stol na trgu.

Nova ergonomska spoznanja, študije gibanja pisarniških delavcev in zbiranje poročil o težavah delavcev, so vodila do vse bolje zasnovanih pisarniških stolov. Znan je predvsem ergonomski stol imenovan Stol Ergon (ang.  Ergon Chair), pod katerega se je podpisal Bill Strump, oblikovalec v podjetju Herman Miller.

Strump je v zasnovo stola vložil več kot deset let raziskovanja. Pogovarjal se je z različnimi strokovnjaki, tudi z ortopedi in zdravniki za kardiologijo ter preučeval, kako sedenje zares vpliva na ožilje, kosti in mišice. Poleg tega, da se je posvetil obliki stolov, se je ukvarjal tudi z izboljšavami materialov. Ravno on se je domislil stolov z mrežastimi naslonjali za hrbet, ki so zaradi svoje zračnosti zelo priljubljeni še danes.

Ergonomski pisarniški stoli doživijo preporod

Današnji pisarniški stoli so rezultat znanstvenih raziskav in spoznanj o ergonomiji, udobju in produktivnosti. Materiali, kot so mrežasta tkanina za boljše zračenje, prilagodljivi nasloni za hrbet in glavo ter različne nastavitve, omogočajo individualno prilagajanje stola posamezniku. Sodobni pisarniški stoli so oblikovani tako, da zmanjšujejo obremenitev hrbtenice in preprečujejo težave, ki jih lahko povzroča dolgotrajno sedenje.

Zadnja desetletja lahko spremljamo vse več študij in ugotovitev na temo ergonomije, kar je seveda vplivalo tudi na porast ergonomskih rešitev za bolj prijetno delo v pisarnah. Poleg novih modelov ergonomskih stolov je mogoče sedaj na trgu najti tudi številne druge ergonomske rešitve. 

Klasične pisarniške stole so že zamenjali kvalitetni ergonomske pisarniški stoli z nastavljivo ledveno oporo, dolgotrajno sedenje je priporočljivo prekiniti z občasnim stoječim delom ali sedenjem na žogi, posebno pozornost je potrebno nameniti tudi legi zaslona in tipkovnice. Poleg tega je potrebno pri iskanju ergonomskih rešitev upoštevati potrebe in želje vsakega individualnega uporabnika. Prav to omogočajo naša stojala za hibridno delo, ki uspešno rešujejo težave vezane na nepravilno držo pri sedenju.

Delite na:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Dostopnost

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne trgovine je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Kot nakupovalni sistem uporabljamo WooCommerce. Za košarico in obdelavo naročila bosta shranjena 2 piškotka. Ti piškotki so nujno potrebni in jih ni mogoče izklopiti.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Sprejmi piškotke
Zavrni piškotke