Ergonomski pisarniški stoli in ergonomski pripomočki

Pisarniški stol ali žoga za sedenje?

Pisarniški stol ali žoga za sedenje?

Osem ali več ur sedenja je zelo napornih. Mnogokrat nepravilno sedenje vodi do bolečin v zgornjem delu telesa, za kar številni okrivijo svoje pisarniške stole. Danes je na trgu na voljo precej različnih izdelkov, ki lahko zamenjajo običajne pisarniške stole. Med njimi je tudi žoga za sedenje.

Večina bi morda pričakovala, da je bolj primerna žoga za sedenje, ki bo omogočila pravilno sedenje ter tako olajšala delo za pisalno mizo.

Raziskava iz Univerze Waterloo v Kanadi (Diane E. Gregory & drugi) je pokazala, da ni večjih razlik v odzivu mišic med sedenjem na žogi v primerjavi s sedenjem na pisarniškem stolu. Pri nekaterih udeležencih v raziskavi so po večurnem sedenju na žogi beležili celo povečano neugodje.

Sedenje na žogi zahteva večjo aktivnost mišic stabilizatorjev trupa. Ko sedimo 8 ur ali več, je pomembno, da dodatno ne obremenjujemo telesa, saj nobena mišica ni prilagojena za neprestane aktivnosti in gibanje. Tako žoga za sedenje pretirano obremeni trebušne mišice, medtem ko jih sedenje na pisarniškem stolu pogosto premalo aktivira. Ključ do udobnega sedenja je torej uporaba kvalitetnega sedišča, ki nam omogoča zavestno vzdrževanje naravne drže.

Mišična utrujenost zaradi nenehne aktivnosti lahko vodi celo do porušenja pokončne drže.

Sedenje na žogi tako ne izboljša drže in ne lajša bolečin. Če se sami ne kontroliramo in so naše trebušne ter hrbtne mišice ohlapne, nam tudi žoga ne bo pomagala.

Prav tako pri sedenju na žogi nimamo želene ledvene opore. Če nimamo nameščenih naslonov za roke v sklopu mize, predstavlja sedenje na žogi dodatni problem.

Ne želimo preveč pametovati in vam prepovedati sedenje na žogi.
Smo pa od naših strank slišali veliko zgodb o tem, da je sedenje na žogi koristno, težko pa je na njej sedeti dalj časa.

Prepričani smo, da je žoga vsekakor namenjena vadbi in ne dolgotrajnemu sedenju. Naj tako tudi ostane.

Delite na:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Dostopnost

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne trgovine je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Kot nakupovalni sistem uporabljamo WooCommerce. Za košarico in obdelavo naročila bosta shranjena 2 piškotka. Ti piškotki so nujno potrebni in jih ni mogoče izklopiti.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke