Ergonomski pisarniški stoli in ergonomski pripomočki

V mesecu aprilu izkoristite -12% popust na izbrana modela Ergos STUDY in Ergos STANDARD.

,

Žoga za sedenje ali ergonomski pisarniški stol: katera možnost je najboljša za vas?

Pisarniški stol ali žoga za sedenje?

V sodobnem svetu, kjer večina ljudi preživi več ur na dan za pisalno mizo, je izbira pravega pohištva ključnega pomena za ohranjanje zdravja in udobja. Med številnimi inovativnimi možnostmi, ki so na voljo, se vse bolj uveljavlja žoga za sedenje. V tem članku bomo raziskali prednosti in slabosti žoge za sedenje v primerjavi z ergonomskim pisarniškim stolom ter poskušali odgovoriti na vprašanje, katera možnost je najboljša za vas.

Osem ali več ur sedenja je zelo napornih. Mnogokrat nepravilno sedenje vodi do bolečin v zgornjem delu telesa, za kar številni okrivijo svoje pisarniške stole. Danes je na trgu na voljo precej različnih izdelkov, ki lahko zamenjajo običajne pisarniške stole. Med njimi je tudi žoga za sedenje.

Žoga za sedenje v pisarni

Žoga za sedenje in njene prednosti:

  1. Aktivno sedenje: žoga za sedenje spodbuja aktivno sedenje, saj morate ohranjati ravnotežje. To lahko okrepi mišice trupa in izboljša držo.
  2. Povečana gibljivost: Sedeči na žogi spodbuja nenehno gibanje, kar lahko pripomore k povečani gibljivosti in sprostitvi napetosti v mišicah.
  3. Krepitev jedra: Žoga za sedenje je odlična za krepitev mišic jedra, kar je ključno za ohranjanje zdrave hrbtenice.
Ergonomski pisarniški stoli in njihove prednosti:
  1. Podpora hrbtenici: ergonomski pisarniški stoli so zasnovani s poudarkom na pravilni podpori hrbtenici. Nudijo anatomsko oblikovane vzglavnike in ledveno oporo, kar pomaga preprečevati bolečine in nelagodje.
  2. Nastavljivost: večina ergonomskih stolov omogoča prilagajanje višine, nagiba in podpore rok, kar omogoča popolno prilagajanje stola posameznikovim potrebam in željam.
  3. Udobje na dolgi rok: zaradi naprednih materialov in oblikovanja so ergonomski stoli zasnovani za dolgotrajno udobje. To je še posebej pomembno za tiste, ki preživijo veliko časa pred računalnikom.
Žoga za sedenje in njene slabosti:
  1. Nima podpore za hrbtenico: žoga za sedenje ne nudi podpore hrbtenici kot ergonomski stol, kar lahko vodi do bolečin in nelagodja na dolgi rok.
  2. Prilagoditveno obdobje: prehod na žogo za sedenje zahteva prilagoditveno obdobje, med katerim se morajo mišice prilagoditi novemu načinu sedenja.
Ergonomski pisarniški stol in njegove slabosti:
  1. Statično sedenje: kljub visoki prilagodljivosti je ergonomski stol še vedno statičen glede na žogo za sedenje, kar pomeni manjšo aktivnost mišic.
  2. Višji stroški: ergonomski stoli so pogosto dražji v primerjavi z žogami za sedenje, kar lahko vpliva na odločitev posameznika.

 

Katera izbira je najboljša za vas?

Večina bi morda pričakovala, da je bolj primerna žoga za sedenje, ki bo omogočila pravilno sedenje ter tako olajšala delo za pisalno mizo.

Raziskava iz Univerze Waterloo v Kanadi (Diane E. Gregory & drugi) je pokazala, da ni večjih razlik v odzivu mišic med sedenjem na žogi v primerjavi s sedenjem na pisarniškem stolu. Pri nekaterih udeležencih v raziskavi so po večurnem sedenju na žogi beležili celo povečano neugodje.

Sedenje na žogi zahteva večjo aktivnost mišic stabilizatorjev trupa. Ko sedimo 8 ur ali več, je pomembno, da dodatno ne obremenjujemo telesa, saj nobena mišica ni prilagojena za neprestane aktivnosti in gibanje. Tako žoga za sedenje pretirano obremeni trebušne mišice, medtem ko jih sedenje na pisarniškem stolu pogosto premalo aktivira, če ne sedimo pravilno, da smo le rahlo naslonjeni na ledveno oporo.

Ključ do udobnega sedenja je torej uporaba kvalitetnega sedišča, ki nam omogoča zavestno vzdrževanje naravne drže.

Mišična utrujenost zaradi nenehne aktivnosti lahko vodi celo do porušenja pokončne drže. Sedenje na žogi tako ne izboljša drže in ne lajša bolečin. Če se sami ne kontroliramo in so naše trebušne ter hrbtne mišice ohlapne, nam tudi žoga ne bo pomagala.

Prav tako pri sedenju na žogi nimamo želene ledvene opore. Če nimamo nameščenih naslonov za roke v višini mize, predstavlja sedenje na žogi dodatni problem.

Ne želimo preveč pametovati in vam prepovedati sedenje na žogi. Smo pa od naših strank slišali veliko zgodb o tem, da je sedenje na žogi koristno, težko pa je na njej sedeti dalj časa.

Izbira med žogo za sedenje in ergonomskim pisarniškim stolom je odvisna od osebnih potreb in želja. Če ste aktivna oseba, ki želi okrepiti mišice trupa, je žoga za sedenje lahko odlična izbira. Če pa potrebujete visoko stopnjo podpore hrbtenici in udobja na dolgi rok, bi bil ergonomski stol morda boljša možnost.

Na koncu je pomembno, da preizkusite obe možnosti in izberete tisto, ki vam najbolje ustreza. Ne glede na to, ali se odločite za žogo za sedenje ali ergonomski stol, je ključno redno spreminjati položaj in vključevati kratke odmore za gibanje, da ohranite zdravo hrbtenico in povečate produktivnost pri delu.

Prepričani smo, da je žoga vsekakor namenjena vadbi in ne dolgotrajnemu sedenju. Naj tako tudi ostane.

Delite na:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Dostopnost

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne trgovine je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Kot nakupovalni sistem uporabljamo WooCommerce. Za košarico in obdelavo naročila bosta shranjena 2 piškotka. Ti piškotki so nujno potrebni in jih ni mogoče izklopiti.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke