Ergonomski pisarniški stoli in ergonomski pripomočki

V mesecu aprilu izkoristite -12% popust na izbrana modela Ergos STUDY in Ergos STANDARD.

,

Funkcionalnosti ergonomskih stolov

Ergonomski pisarniški stoli in njihove funkcionalnosti

Presenetljive funkcionalnosti ergonomskih stolov, ki jih niste vedeli

Ko slišimo besedo “ergonomski”, takoj pomislimo na udobje in zdravje. Ergonomske rešitve so vse bolj priljubljene, še posebej v svetu pisarniške opreme. Med vsemi pripomočki pa so ergonomski stoli tisti, ki najbolj izstopajo. A kaj točno te stoli ponujajo, da jih tako hvalimo? Poglejmo si nekaj presenetljivih funkcionalnosti ergonomskih stolov, ki jih morda še niste poznali.

V sodobnem svetu, kjer preživimo večino časa sedenja – bodisi v pisarni, doma ali v kavarnah – je izbira pravega stola ključnega pomena za naše zdravje in udobje. Ergonomski stoli so postali sinonim za udobje, a kaj točno pomeni “ergonomski” in kakšne prednosti prinaša? 

Na trgu obstaja velika ponudba raznolikih pisarniških stolov, ki so na voljo za precej različne vsote denarja. A večja cena ne pomeni nujno tudi bolj kvalitetnega stola. Bolj kot ceni bi se morali pri nakupu posvečati lastnostim pisarniškega stola in lastnemu počutju pri sedenju na njem. V nadaljevanju vam predstavljamo ključne funkcionalnosti ergonomskih stolov.

Nastavljiva višina sedišča

Višina sedišča je prva in osnovna lastnost, ki jo ponuja velika večina pisarniških stolov na trgu. Kako visoko naj bo sedišče je odvisno od dolžine uporabnikovih nog. Primerno nastavitev sedišča najdemo tako, da so naše noge pri sedenju v kolenih upognjene pod kotom 90 stopinj, pri tem pa so naša stopala v celoti na tleh.

Poleg višine je dobro pomisliti tudi na udobje sedišča. Priporočljivo je, da izberemo stol z dodatno podlogo in smo pri tem pozorni, da je uporabljeno blago kvalitetno in prijazno do kože. Kvalitetni pisarniški stoli imajo v podlogi tudi spominsko peno, ki se prilagodi uporabniku.

Ledvena opora

Naslednja pomembna lastnost dobrega ergonomskega stola je prilagodljiva ledvena opora. Ta je namreč ključna za udobno sedenje, pri katerem so naše trebušne mišice nekoliko napete, naš hrbet pa v udobnem položaju.

Nakup pisarniškega stola brez ledvene opore je slaba investicija, še posebno, če na stolu običajno sedimo več ur dnevno. Tudi če pisarniški stol ima ledveno oporo je priporočljivo preveriti, ali je ta nastavljiva po višini. Možnost prilagoditve višine je še posebno priporočljiva za višje ali nižje uporabnike ter osebe, pri katerih se že pojavljajo težave v hrbtu ali ramenih.

Nastavljiva globina sedišča

Če je višina sedišča nekaj, kar se lahko nastavlja pri veliki večini pisarniških stolov, je nastavitev globine sedišča precej manj pogosta. Običajno je možnost nastavljanja globine povezana s kvalitetnejšimi pisarniški stoli.

Kljub temu, da gre za nekoliko bolj redko funkcijo, je ta zelo koristna. Globina nam namreč omogoča, da prilagodimo pozicijo sedenja višini uporabnika. Skupaj z višino sedišča lahko pozicijo sedenja prilagodimo uporabnikovi dolžini nog ter se tako izognemo pogostim napakam pri sedenju, kot so na primer: nepravilen kot pri kolenih, upogibanje nog pod stol ter previsoko sedišče, zaradi katerega se nato tal dotikamo samo s prsti.

Nastavljiva naslona za roke

Del, ki mu pri nakupu stola običajno ne posvečamo dovolj pozornosti je naslon za roke. Vendar pa sta naslona za roke prav tako pomemben del ergonomskega stola. Zakaj? Ker bi morale biti naše roke pri sedenju v sproščenem položaju, torej nežno naslonjene na naslona, da so naša ramena sproščena in spuščena.

Pri izbiri pisarniškega stola se še vedno precej ljudi odloča za nakup stola brez naslonjal za roke, posebno zaradi višine pisalne mize in večjega udobja pri sedenju, ki je vezana na širino samega stola. Vendar pa so kvalitetni ergonomski pisarniški stoli oblikovani tako, da je mogoče nastavljati širino naslonov za roke, njihovo višino, v nekaterih primerih pa tudi pozicijo naprej-nazaj ter levo-desno. To omogoča popolno prilagoditev telesu vsakega posameznika.

Nagib naslonjala za hrbet

Hrbtišče ali naslonjalo za hrbet je ključnega pomena pri zagotavljanju vzravnane in primerne drže med sedenjem. Naklon hrbtišča je povezan s sproščenostjo oziroma napetostjo trebušnih mišic. Večji naklon naslonjala za hrbet pomeni, da je naše telo bolj nagnjeno nazaj, trebušne mišice pa so bolj napete. Spreminjanje nagiba omogoča možnost aktivnega sedenja.

Kvalitetni ergonomski pisarniški stoli imajo tudi možnost večjega naklona in možnost zaklenitve naklona, kar nam omogoča, da pisarniški stol hitro in enostavno spremenimo v počivalnik. To je posebno koristno za tiste osebe, ki med sedenjem za računalnikom opravljajo tudi telefonske klice ali gledajo predavanja. S spreminjanjem naklona se tako lahko spustimo v ležeč položaj, s čimer naredimo uslugo svojemu telesu.

Namestitev naslona za glavo

Naslon za glavo cenijo predvsem tisti, ki pri sedenju pogosto začutijo napetost v vratu, ramenih ali zgornjem delu hrbta. Glavni namen naslona za glavo je namreč možnost, da uporabnik stola svojo glavo nasloni nazaj ter tako sprosti vratne mišice. Kljub temu, da se naslon za glavo ne uporablja celoten čas sedenja, predstavlja prednost, še posebno pri pisarniških stolih z možnostjo velikega naklona.

Kvalitetni ergonomski pisarniški stoli ponujajo možnost prilagoditve višine in naklona naslona za glavo. Tako lahko uporabnik naslon za glavo prilagodi lastnim potrebam ter nastavitve med uporabo enostavno spreminja, če se na primer odloči za spremembo naklona hrbtišča.

Uporabljeni materiali

Ergonomski pisarniški stoli se razlikujejo tudi po materialih, ki so uporabljeni pri njihovi izdelavi. Pri hrbtišču je smiselno izbrati izbrati stol, pri katerem je uporabljena mreža, saj ta omogoča dihanje in preprečuje dodatno potenje v poletnih mesecih.

Za sedišče se priporoča uporaba koži prijaznih materialov, ki ne drsijo, ne spodbujajo potenja in na katere se koža ne lepi. Tudi za podlogo je priporočljiva uporaba kvalitetnih materialov, še posebno spominske pene. Uporaba slabe podloge lahko vodi do bistvenega zmanjšanja udobja stolov po dolgotrajni uporabi.

Zanemariti pa ne gre niti materialov podnožja in koles. Plastično podnožje in plastična kolesa so še vedno najbolj pogosta, kvalitetni pisarniški stoli pa imajo pogosto kovinsko ali aluminijasto podlogo ali vsaj prevleko. Kolesca so pogosto izdelana iz plastike, nekatera pa imajo tudi gumijasto prevleko, ki je še posebno priporočljiva za občutljiva tla.

Vabimo vas, da si pred nakupom ergonomskega stola rezervirate svoj termin za individualno svetovanje in brezplačni preizkus!

Ergonomski stoli niso le modna muha. Funkcionalnosti ergonomskih stolov ponujajo številne prednosti, ki pripomorejo k boljšemu počutju, zdravju in produktivnosti uporabnika. Ko naslednjič razmišljate o nakupu novega stola, upoštevajte vse te neverjetne funkcionalnosti, ki jih ergonomski stoli lahko ponudijo.  Funkcionalnosti ergonomskih stolov prispevajo k boljšemu počutju, zdravju in produktivnosti uporabnika. Če še niste razmislili o nakupu ergonomskega stola, je zdaj morda pravi čas, da razmislite o vseh prednostih, ki vam jih lahko ponudi. Vaše telo vam bo hvaležno!

Delite na:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Dostopnost

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne trgovine je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Kot nakupovalni sistem uporabljamo WooCommerce. Za košarico in obdelavo naročila bosta shranjena 2 piškotka. Ti piškotki so nujno potrebni in jih ni mogoče izklopiti.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Sprejmi piškotke
Zavrni piškotke