Ergonomski pisarniški stoli in ergonomski pripomočki

V mesecu aprilu izkoristite -12% popust na izbrana modela Ergos STUDY in Ergos STANDARD.

,

Ali potrebujem naslon za glavo na pisarniškem stolu?

Naslon za glavo

V današnjem hitrem delovnem okolju, kjer mnogi od nas preživimo nešteto ur za pisalno mizo, je pomen dobrega pisarniškega stola neizmerno velik. Ergonomski stol je tisti, ki se prilagaja uporabniku, namesto da bi prisilil uporabnika, da se prilagodi stolu. Med različnimi lastnostmi, ki prispevajo k ergonomski vrednosti stola, pa je naslon za glavo pogosto eden izmed najbolj spregledanih elementov. Pa vendar, njegov vpliv na udobje in zdravje ni zanemarljiv.

Vloga naslona za glavo na ergonomskem stolu

Nagib naslonjala za hrbet za pisarniški stoli

Naslon za glavo za ergonomski pisarniški stol prinaša številne koristi, ki lahko bistveno izboljšajo udobje in zdravje. Ena glavnih prednosti je podpora za vrat. Brez naslona so mišice vratu nenehno obremenjene z držanjem glave, kar lahko sčasoma povzroči napetost in nelagodje. Naslon za glavo omogoča, da se mišice vratu sprostijo, saj nudi stabilno površino za naslonitev, kar je ključno za preprečevanje stanj, kot je cervikalna spondiloza.

Poleg tega naslon za glavo spodbuja pravilno držo. Pravilna drža je bistvena za splošno zdravje, zlasti za tiste, ki večino časa presedijo. Naslon pomaga ohranjati naravno krivuljo vratne hrbtenice in nas spodbuja, da sedimo vzravnano namesto sključeni naprej. Ta poravnava zmanjšuje napetost v hrbtenici in ramenih, spodbuja boljšo držo ter zmanjšuje tveganje za kronične bolečine.

Nasloni tudi izboljšajo udobje med odmori. Kratki odmori čez dan so bistveni za ohranjanje produktivnosti in zmanjšanje utrujenosti. Naslon za glavo naredi te odmore bolj udobne, saj omogoča, da se naslonimo in sprostimo glavo in vrat. To je lahko še posebej koristno pri dejavnostih, kot so branje ali telefonski pogovori, kjer rahlo nagibanje nazaj lahko zagotovi znatno udobje.

Prednosti naslona za glavo

Naslon za glavo

Izboljšana podpora za vrat

Ena glavnih prednosti naslona za glavo je dodatna podpora, ki jo nudi vratu in glavi. Brez njega so vratne mišice neprestano napete za držanje glave, kar lahko sčasoma povzroči obremenitev in nelagodje.

Izboljšana drža

Pravilna drža je ključna za splošno zdravje, še posebej za tiste, ki preživijo daljša obdobja v sedečem položaju. Naslon za glavo pomaga ohranjati naravno krivuljo vratne hrbtenice, kar uporabnike spodbuja, da sedijo pokončno namesto, da se sklanjajo naprej. Takšna poravnava zmanjšuje obremenitev hrbtenice in ramen, spodbuja boljšo držo in preprečuje dolgoročne mišično-skeletne težave

Zmanjšano tveganje za kronično bolečino

Z zagotavljanjem ustrezne podpore in spodbujanjem pravilne drže naslon za glavo pomaga preprečiti razvoj kroničnih bolečin. Ta podpora lahko znatno izboljša udobje in zmanjša verjetnost, da bi bolečina postala trajna težava.

Povečano udobje in sprostitev

Nasloni za glavo izboljšajo splošno udobje, saj omogočajo počitek za glavo in vrat, še posebej med odmori.

Boljša osredotočenost in produktivnost

Ko je fizično nelagodje zmanjšano, je lažje osredotočiti se na naloge brez motenj. Naslon za glavo zagotavlja potrebno oporo za udobje skozi ves dan, kar omogoča uporabnikom, da ostanejo osredotočeni in učinkovito delajo dlje časa.

Prilagodljiva podpora

Veliko sodobnih ergonomskih stolov z nasloni za glavo ponuja nastavljive funkcije, ki uporabnikom omogočajo prilagajanje višine, kota in globine naslona za glavo. Ta prilagoditev zagotavlja, da se stol lahko popolnoma prilagodi posameznim potrebam, kar nudi optimalno podporo in udobje za širok spekter uporabnikov.

Zdravje hrbtenice

Podpora, ki jo zagotavlja naslon za glavo, pomaga ohranjati naravno poravnavo hrbtenice, zlasti v vratnem predelu.

Pravilna poravnava hrbtenice je ključnega pomena za splošno zdravje in lahko prepreči težave, kot sta hernija diska in kompresija živcev. Z zagotavljanjem podpore vratu in glavi naslon prispeva k bolj zdravemu poravnavanju hrbtenice.

Vsestranskost za različne dejavnosti

Nasloni za glavo so vsestranski in se lahko prilagodijo različnim dejavnostim, ki presegajo tipično pisarniško delo. Ne glede na to, ali se naslonite nazaj za kratek počitek, gledate videoposnetke ali se pogovarjate po telefonu, naslon zagotavlja potrebno podporo za različne položaje in naloge. Ta vsestranskost ga naredi za dragocen dodatek k vsakemu ergonomskemu stolu.

Ključne lastnosti, na katere bi morali biti pozorni pri izbiri naslona za glavo

Naslon za glavo

Pri izbiri ergonomskega pisarniškega stola z vgrajenim naslonom je pomembno upoštevati več oblikovnih značilnosti, ki lahko vplivajo na učinkovitost in udobje naslona za glavo:

 1. Prilagodljivost: Sposobnost prilagajanja je ključna za prilagajanje različnim uporabnikom in zagotavljanje pravilne podpore glavi in vratu. Poiščite stole z nasloni, ki jih je mogoče nastaviti po vsaj po višini, bonus pa je če tudi po naklonu. To omogoča prilagoditev glede na individualne želje in potrebe.
 2. Oblikovanje: Dobro zasnovan naslon za glavo mora slediti naravni krivulji vratu in glave. Ergonomsko oblikovani nasloni zagotavljajo podporo vratu, zmanjšujejo pritisk in povečujejo udobje. Spominska pena, napeta mreža ali drugi prilagodljivi materiali lahko prav tako prispevajo k bolj udobni izkušnji.
 3. Stabilnost: Stabilen naslon je bistven za zagotavljanje dosledne podpore. Prepričajte se, da je naslon varno pritrjen na stol in se med uporabo ne premika. Stabilnost zagotavlja, da bo naslon za glavo ostal v pravilnem položaju in nudil zanesljivo podporo skozi ves dan.

Integracija v delovni prostor

Naslon za glavo

Integracija ergonomsko oblikovanega stola z naslonom za glavo v delovni prostor vključuje več kot le nakup stola. Da bi resnično izkoristili prednosti te ergonomske funkcije, je bistveno razumeti, kako pravilno nastaviti in uporabljati naslon za glavo, ga dopolniti z drugimi ergonomskimi praksami ter vzdrževati delovni prostor, ki spodbuja splošno dobro počutje.

Pravilna nastavitev je ključna. Naslon naj podpira dno lobanje brez potiskanja glave naprej, kar omogoča, da se naš vrat počuti sproščenega in podprtega, ko se naslonimo nazaj.

Če nam stol to omogoča, prilagodimo globino tako, da naslon ni preblizu ali predaleč od naše glave. Cilj je, da naslon zagotavlja podporo brez da bi se pri tem naprezali nazaj ali nagibali naprej.

Komplementarne ergonomske prakse so prav tako pomembne. Poskrbite, da vam pisalna miza omogoča udobno delo brez obremenjevanja rok ali ramen, ter da so monitor tipkovnica in miška ergonomsko nameščeni: zgornja bralna vrstica na zaslonu naj bo približno v višini oči, tipkovnica in miška pa naj bosta postavljeni tako, da bo kot v komolcih približno 90°.

Prav tako je ustrezna osvetlitev bistvena za zmanjšanje obremenitve oči in utrujenosti; poskrbite, da je vaše delovno okolje dobro osvetljeno s kombinacijo naravne in umetne svetlobe.

Tudi z najboljšimi ergonomskimi nastavitvami pa je ključnega pomena, da si redno vzamete odmore in se razgibate. Vsakih 30 minut vstanite, se raztegnite in se sprehodite, da preprečite togost in spodbudite prekrvavitev.

Pogosti pomisleki pri uporabi naslona za glavo

Čeprav so koristi naslona za glavo jasni, imajo lahko nekateri uporabniki zadržke ali napačne predstave o njegovi uporabnosti in praktičnosti.

Pogosto vprašanje je: “Ali bo naslon za glavo naredil stol okoren?“. Sodobni ergonomski stoli so zasnovani s tankimi profili in minimalno okornostjo. Veliko naslonov je brezhibno vključenih v obliko stola, kar zagotavlja oporo brez dodajanja prekomerne teže ali velikosti. Proizvajalci uporabljajo napredne materiale in inovativne dizajne, da zagotovijo, da so nasloni tako funkcionalni kot estetsko privlačni.

Poleg tega je dodana okornost naslona majhna zamenjava za pomembne koristi, ki jih zagotavlja v smislu podpore za vrat in zgornji del hrbta. Dobro zasnovan naslon ne bi smel ovirati mobilnosti ali nastavljivosti stola, kar omogoča premikanje in prestavljanje stola brez neprijetnosti.

Še eno vprašanje je: “Ali je naslon za glavo potreben za vsakogar?“. Medtem ko lahko tak naslon prinese znatne koristi, morda res ni nujen za vse. Znatne koristi lahko prinese širokemu krogu uporabnikov, predvsem pa tistim z že obstoječimi težavami z vratom ali tistim, ki veliko časa preživijo v sedečem položaju, ter vsem, ki jim ohranjanje pravilne drže dela preglavice.

Vendar pa lahko tudi uporabniki brez specifičnih težav z vratom koristijo dodatno udobje in podporo. Za posameznike, ki pogosto delajo premore za branje, telefonske klice ali razmišljanje o problemih, naslon za glavo nudi priročen prostor za počitek glave in zmanjšanje mišične utrujenosti.

Nekateri uporabniki se tudi sprašujejo, ali lahko svojemu obstoječemu pisarniškemu stolu dodajo naslon za glavo, namesto da bi kupili novega. Na trgu obstajajo “univerzalni” nasloni, ki jih je mogoče pritrditi na že obstoječi stol. Vendar pa je učinkovitost te rešitve odvisna od združljivosti in zasnove stola.

Medtem ko lahko tovrstne rešitve nudijo določeno stopnjo podpore, morda ne bodo zagotavljale enake stopnje integracije in stabilnosti kot naslon, ki je vgrajen v prvotno zasnovo stola. Stol, zasnovan z integriranim naslonom, zagotavlja, da vsi deli delujejo skupaj harmonično, kar omogoča optimalno podporo in prilagodljivost.

Kako izbrati pravi naslon za glavo za naše potrebe

Naslon za glavo

Izbira pravega naslona vključuje upoštevanje različnih dejavnikov, da zagotovimo, da ustreza našim specifičnim potrebam. Tukaj je nekaj vidikov, na katere je treba biti pozoren:

 • Nastavljivost: Poskrbite, da je naslon za glavo nastavljiv vsaj glede višine, prednost pa je če tudi glede naklona in globine. To nam omogoča prilagajanje za največje udobje in podporo.
 • Material in oblazinjenje: Iščite naslone iz visokokakovostnih materialov. Mrežasti nasloni za glavo zagotavljajo dobro podporo in zračnost, spominska pena ali podobni materiali, ki se prilagajajo glavi in vratu, pa lahko nudijo še večje udobje.
 • Združljivost: Če razmišljate, da bi za že obstoječi stol le dokupili naslon za glavo, se prepričajte, da je združljiv z vašim modelom stola. Preverite priporočila proizvajalca in smernice za namestitev.
 • Oblika: Izberite naslon za glavo, ki dopolnjuje obliko vašega stola in delovnega prostora. Dobro oblikovan naslon mora biti ne samo funkcionalen, ampak tudi estetsko privlačen.

Preverite ponudbo ergonomskih pisarniških stolov ERGOS z vgrajenimi nasloni za glavo, ki obkljukajo vse potrebne lastnosti dobrega naslona.

Naložba v ergonomski pisarniški stol z naslonom za glavo je naložba v zdravje in produktivnost. S tem, ko zagotavljajo nujno oporo za naš vrat in ramena, spodbujajo pravilno poravnavo hrbtenice ter zmanjšujejo utrujenost, lahko ti stoli bistveno izboljšajo naše vsakodnevno udobje in dolgoročno dobro počutje.

Ker je pisarniško delo in dolge ure za pisalno mizo vse pogostejše, je zagotavljanje ergonomičnosti našega delovnega prostora pomembnejše kot kdaj koli prej.

Delite na:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Dostopnost

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne trgovine je sprejetje piškotkov obvezno.
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Kot nakupovalni sistem uporabljamo WooCommerce. Za košarico in obdelavo naročila bosta shranjena 2 piškotka. Ti piškotki so nujno potrebni in jih ni mogoče izklopiti.
 • woocommerce_cart_hash
 • woocommerce_items_in_cart

Sprejmi piškotke
Zavrni piškotke