Ergonomski pisarniški stoli in ergonomski pripomočki

V mesecu aprilu izkoristite -12% popust na izbrana modela Ergos STUDY in Ergos STANDARD.

,

Ali potrebujem korektor nepravilne drže?

Ali potrebujem korektor nepravilne drže?

Tudi tisti, ki pri svojem delu za računalnikom največ truda vlagajo v vzdrževanje optimalne drže, se lahko v nekaterih trenutkih spozabijo. Stresno delo za računalnikom, prepisovanje podatkov s fizičnega dokumenta na računalnik in neprimeren položaj računalniškega ekrana ali tipkovnice so le nekateri razlogi, zaradi katerih se nezavedno skrčimo v nepravilen položaj. Ali obstaja način, da se temu učinkovito izognemo?

Nezavedna nepravilna drža

Predstavljajte si naslednje: zjutraj ste se usedli na svoj ergonomski pisarniški stol, svojo ledveno krivuljo naslonili na ledveno oporo in sprostili svoj ramenski obroč ter tako dosegli optimalno držo pri sedenju. Nato ste začeli s svojim običajnim delom. Pri tem ste zavestno vzdrževali optimalno držo.

Vse dokler se niste začenjali sklanjati nad tipkovnico, dokler niste svoje glave podprli z dlanjo in »zlezli« v ekran, nato je sledilo še nagibanje na stran. In preden ste se sploh zavedali je bilo vse, kar je ostalo od vaše optimalne drže, spomin.

Ne glede na to, kako ergonomsko izpopolnjeno je naše delovno mesto se je vsakemu od naš že kdaj zgodilo, da je v času stresa povsem pozabil na vzdrževanje optimalne drže. Še posebno pogosto so nam to zgodi v času, ko začnemo spreminjati svoje dosedanje navade. Da bi takšne trenutke še dodatno omejili so nam na voljo različni korektorji drže.

Kaj je korektor nepravilne drže?

Kot pove že samo ime, je korektor nepravilne drže namenjen korekciji in preprečevanju nagibanja v nepravilen položaj med delom z računalnikom. Korektorji drže so na voljo v zelo različnih oblikah. Med bolj priljubljene sodijo različni pasovi, ki jih je mogoče namestiti pod oblačila in nositi pri vseh dnevnih opravilih. Elegantna rešitev za preprečevanje nepravilne drže med delom za računalnikom so tudi različne aplikacije, ki z zvokom alarma spomnijo na pomik nazaj v optimalno držo.

Kljub temu, da sta obe zgornji rešitvi učinkoviti, je potrebno pri zagotavljanju optimalne drže pri dolgotrajnem sedenju težavo reševati celostno. Zato je potrebno razmišljati o rešitvah, ki bodo omogočale doseganje in vzdrževanje optimalne drže, brez da bi se sploh lahko premaknili v neugoden položaj. To pa lahko dosežemo samo z izborom primernega ergonomskega pisarniškega stola in ergonomskega stojala.

Pasovi za izboljšanje drže

Pasovi za izboljšanje drže se namestijo na zgornji del hrbta in nas med nošenjem prisilijo, da je naš zgornji del hrbta vzravnan, rame pa so pomaknjene nazaj in sproščene. Zahvaljujoč takšni drži lahko uporabniki pri rednem nošenju opazijo lažje vzdrževanje optimalne drže, hkrati pa se lahko izboljšajo tudi bolečine v zgornjem delu hrbta, ki so posledica napenjanja mišic zgornjega dela telesa.

Prednost nošenja pasu je možnost enostavnega prilagajanja časa, kdaj bo uporabnik pas nosil. Na voljo je tudi veliko različnih modelov, ki omogočajo nošenje pod različnimi oblačili in na različne načine, da lahko vsak uporabnik najde tisto, kar mu najbolj odgovarja.

Opomniki ravne drže

V drugo skupino izdelkov, ki so namenjeni vzdrževanju pravilne drže in preprečevanju nagiba naprej sodijo razni opomniki, ko so na primer mobilne aplikacije in elektronski opomniki. Ti v veliki večini delujejo tako, da si uporabnik na zgornji del hrbta namesti elektronsko napravo, ki zazna kdaj se hrbtne mišice zategnejo ter na to opozori uporabnika.

Tudi razni elektronski opomniki ravne drže so dokaj diskretni, mogoče pa jih je nositi tako pri delu z računalnikom kot tudi pri drugih aktivnostih. Mobilne aplikacije za vzdrževanje ravne drže delujejo na več različnih načinov. Nekatere so zasnovane le kot opomniki, ki uporabnika po določenem časovnem obdobju z alarmom opozorijo naj popravi svojo držo. Druge aplikacije imajo priložene dodatke, ki se jih namesti na mišice zgornjega dela telesa in sprožijo obvestilo, da mora uporabnik popraviti svojo držo.

 

Pisarniški stoli z ledveno oporo

Tudi ergonomski pisarniški stoli vplivajo na vzdrževanje optimalne drže pri sedenju. Pri tem je ključnega pomena, da sedimo tako, da smo naslonjeni na ledveno oporo in da je ta pravilno nastavljena glede na višino naše ledvene krivine.

Čeprav ima pisarniški stol v primerjavi z ostalimi omenjenimi korektorji nepravilne drže bolj posredni vpliv na vzdrževanje optimalne drže pri sedenju, je ključnega pomena za udobno sedenje. Poleg ergonomskega stola pa bi morali pri zasnovi pisarne oziroma delovnega mesta upoštevati tudi druge zakonitosti ergonomije in se izogibati najpogostejšim napakam na delovnem mestu.

Ergonomska stojala

Novost na trgu predstavljajo ergonomska stoja. Ta so zasnovana tako, da omogočajo lažje vzdrževanje optimalnega sedenja in preprečujejo nagibanje nad mizo pri opravljanju različnih opravil. Ergonomska stojala so na voljo v obliki stojal za prenosnike, s katerimi dosežemo optimalen položaj ekrana prenosnika ali postavitev tipkovnice prenosnika, stojal za branje in pisanje, ki preprečujejo sklanjanje glave navzdol ali gledanje na stran ter stojal z dodanim korektorjem nepravilne drže, ki pokriva del tipkovnice in tako preprečuje sklanjanje nad tipkovnico med tipkanjem.

Ste sami že preizkusili katero od zgornjih možnosti in si tako pomagali pri vzdrževanju optimalne drže?

Delite na:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Dostopnost

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne trgovine je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Kot nakupovalni sistem uporabljamo WooCommerce. Za košarico in obdelavo naročila bosta shranjena 2 piškotka. Ti piškotki so nujno potrebni in jih ni mogoče izklopiti.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke