Ergonomski pisarniški stoli in ergonomski pripomočki

V mesecu aprilu izkoristite -12% popust na izbrana modela Ergos STUDY in Ergos STANDARD.

,

Najbolj škodljive navade v pisarni

Najbolj škodljive navade v pisarni

Škodljive navade v pisarni lahko pomenijo razliko med uspehom in neuspehom poslovnega procesa.

Gre za situacije ali težave, ki se morda zdijo nepomembne, vendar lahko povzročijo veliko težav in izgubo časa. Predstavili vam bomo, kaj so škodljive navade v pisarni in kako jih lahko prepoznate in odpravite.

Dolgotrajni delavniki v pisarni imajo lahko škodljive negativne posledice. Da bi se le tem vsaj delno izognili, če jih že ne povsem odpravili, vam predstavljamo najbolj škodljive navade v pisarni, skupaj z nasveti za njihovo odpravo. Poskusite spremeniti svoje škodljive navade v pisarni in poskrbite za boljše počutje v pisarni!

V vsaki pisarni se lahko pojavijo nekateri izzivi, ki zavirajo učinkovitost, produktivnost in zadovoljstvo zaposlenih. Nekatere od teh izzivov so očitni, medtem ko so drugi lahko manj vidni, a prav tako škodljivi.

1. Sključena drža pri sedenju

Če je še nedolgo nazaj veljajo prepričanje, da dolgotrajno nepravilno sedenje vpliva le na hrbtenico, je danes vse več dokazov, ki pričajo tudi o drugih škodljivih posledicah. Sključena drža je pogosto posledica uporabe neprimernega stola in napenjanja med delom. Na izboljšanje drže lahko ključno vpliva ergonomsko oblikovan pisarniški stol.

Pri izbiri primernega pisarniškega stola je potrebno upoštevati zahteve vsakega posameznika. Paziti moramo, da lahko stol prilagodimo tako, da so stopala pri sedenju v celoti na tleh, kolena pa upognjena pod kotom 90 stopinj. Ledveni del stola se mora prilegati naši ledveni krivulji, spreminjanje naklona stola vpliva na sproščenost oziroma napetost naših trebušnih mišic, višina naslona za roke pa mora biti takšna, da lahko roke sproščeno položimo nanj.

2. Neprimerna višina zaslona

Računalniški zaslon bi moral biti v višini naših oči ter direktno pred nami. Pri gledanju v ekran se izogibamo rotacijam in nagibanju glave naprej, ki se zgodita kadar zaslon ni v optimalnem položaju. Priporočljivo je tudi, da je zaslon od oči oddaljen vsaj 50 centimetrov.

Pri dolgotrajnem gledanju v ekran si prilagodimo osvetlitev, velikost in kontrast, da čim manj obremenjujemo oči. Pri namestitvi zaslona smo pozorni na to, kako nanj pada svetloba. Optimalno je, če zaslon postavimo ob okno in ne neposredno pred ali za okno.

3. Neuporaba pisarniških pripomočkov

Priporočljivo je tudi, da v pisarni poskrbimo za dobro organizacijo celotnega delovnega prostora. Če veliko prepisujemo ali beremo, se moramo izogibati gledanju navzdol, saj pri tem obremenjujmo ramena in vrat. Če pri delu uporabljamo dve tipkovnici, telefon ali tablico, poskrbimo, da so ti nameščeni optimalno za naše potrebe.

Pri organizaciji pisarne priporočamo uporabo ergonomskih stojal. Velika raznolikost stojal omogoča dobro izpolnjevanje potreb različnih skupin uporabnikov, od študentov, ki pri učenju uporabljajo računalnik in tablico, do pravnikov, ki pogosto prepisujejo fizične zapise.

4. Dolgotrajno sedenje brez odmorov

Priporočljivo je, da med sedečim delom večkrat vstanemo in se raztegnemo. Aktivni odmor naj traja vsaj 5 minut, po vsaki intenzivni uri dela za računalnikom oziroma vsaj 1 do 2 minuti enkrat ali dvakrat na uro.

Med aktivnim odmorom razgibamo tiste dele telesa, ki so pri sedenju najbolj napeti. Priporočljive vaje so kroženje z glavo, dvigovanje rok nad glavo in počepi. Že med sedenjem lahko poskrbimo za trebušne mišice, ki jih poskusimo večkrat zavestno napeti. Pri raztegovanju pazimo na dihanje in poskušamo večkrat globoko vdihniti.

5. Uporaba slabe podloge za miško

Podloga za miško je najverjetneje en od dodatkov, na katere smo v pisarni najmanj pozorni. Vendar pa lahko izbira boljše podloge vpliva na izboljšanje počutja v pisarni. Podloge za miško se razlikujejo po materialih, velikosti, stilu in tudi po ergonomskih prednostih.

Ergonomsko oblikovane podloge za miško imajo dodaten počivalnik za zapestje, zahvaljujoč kateremu bo delo z miško bolj prijetno in ne bo imelo tolikšnega negativnega vpliva na roko in zapestje. Sprva so imele podloge za miško trdnejše počivalnike, v zadnjem času pa so vse bolj priljubljeni počivalniki z gelom, ki se po obliki prilagajajo položaju zapestja.

6. Neuporaba podstavka za noge

Podstavki za noge so posebno primerni za tiste osebe, ki imajo nekoliko krajše noge in pri optimalni nastavitve sedeža stola ne sežejo do tal s celotnim stopalom. Skupaj z ergonomskimi pisarniškimi stoli nam pomagajo pri ohranjanju zdrave in pravilne drže med sedenjem.

Pravilen položaj stopal med sedenjem je povezan z boljšo prekrvavitvijo celotnega spodnjega dela telesa in z odpravljanjem zatekanja gležnjev. Prednost podstavkov za noge je zmožnost individualnega prileganja naklona in višine. Obstajajo pa tudi gibljivi podstavki, ki še dodatno aktivirajo nožne mišice.

7. Pisarna brez duše

Poleg opreme za ergonomsko izpopolnjeno pisarno je dobro, da se posvetimo tudi ureditvi prostora, v katerem bomo z veseljem delali. V pisarni tako poskrbimo za primerno osvetlitev, redno zračenje, dodamo prijetne barve ali dekoracijo ter pisarno polepšamo z rastlinami.

Priporočljivo je, da se v pisarnah kar najbolje izkoristi naravna svetloba, saj je ta za oči najbolj primerna. Če naravne svetlobe ni dovolj, se je priporočljivo izogibati lučem z izrazito močno rumeno svetlobo.

Tudi barva vpliva na počutje v pisarni. Modro in zeleno barvo poznavalci povezujejo z večjo motivacijo in koncentracijo, rumena je zelo stimulativna, pastelne barve pa povečajo občutek sproščenosti in imajo pozitiven psihološki učinek. Podoben je tudi učinek vonjav – vonji kot so limona, sivka in jasmin spodbujajo delovanje možganov in tako pozitivno vplivajo na povečano produktivnost zaposlenih.

Počutje v pisarni bodo še dodatno izboljšale rastline, pri čemer pa je priporočljivo izbrati tiste, ki ne potrebujejo veliko nege in imajo razvejane liste. Rastline imajo vlogo filtratorjev zraka, izboljšujejo splošno počutje in zmanjšujejo stres.

Škodljive navade v pisarni se pogosto pojavijo zaradi pomanjkanja usposabljanja. Ne glede na to, ali gre za novo zaposlene ali obstoječe člane ekipe, je pomembno zagotoviti ustrezno usposabljanje in podporo, da se preprečijo napake.

Zanemarjanje potreb in dobrega počutja zaposlenih je lahko ena od najbolj škodljivih napak v pisarni. Srečni zaposleni so bolj produktivni in lojalni, zato je naložba v njihovo dobro počutje ključna.

Škodljive navade v pisarni se morda zdijo nepomembne, vendar lahko imajo resne posledice za vaše podjetje. Z ustrezno pozornostjo, strateškim načrtovanjem in izvajanjem rešitev lahko te napake prepoznate in odpravite, da ustvarite bolj harmonično in produktivno delovno okolje.

Ali ste že odpravili zgornje škodljive navade v pisarni?

Škodljive navade v pisarni niso vedno očitne, vendar lahko imajo dolgoročne posledice. Z razumevanjem, prepoznavanjem in odpravljanjem teh težav lahko ustvarite učinkovitejše, produktivnejše in srečnejše delovno okolje. Bodite pozorni na te navade in se jih lotite z odločnostjo, da boste ohranili zdravje in uspeh vašega podjetja.

Delite na:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Dostopnost

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne trgovine je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Kot nakupovalni sistem uporabljamo WooCommerce. Za košarico in obdelavo naročila bosta shranjena 2 piškotka. Ti piškotki so nujno potrebni in jih ni mogoče izklopiti.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke