Ergonomski pisarniški stoli in ergonomski pripomočki

V mesecu aprilu izkoristite -12% popust na izbrana modela Ergos STUDY in Ergos STANDARD.

,

Aktivni odmori med sedenjem

Aktivni odmori med sedenjem

Raziskave so pokazale, da dolgotrajno sedeče delo predstavlja tveganje za nastanek mnogih težav, ki lahko našemu telesu naredijo veliko škode, še posebej, če nimamo pravilno izbran pisarniški stol. Poleg bolečin v predelu križa, vratu in ramenskega obroča, dolgotrajno sedenje povečuje tudi tveganje za povišanje krvnega tlaka in sladkorja, visoko raven holesterola in prekomerno težo, kar pa lahko privede do bolezni srca in ožilja.

Kaj so aktivni odmori?

Aktivni odmori so kratke, vendar redne aktivne prekinitve sedečega dela z namenom razbremenitve delov telesa, ki so zaradi dolgotrajne prisilne drže in določenih gibov, prekomerno obremenjeni. Odmor v tem primeru ne pomeni lenarjenja in mirovanja, temveč spremembo aktivnosti – v tem času lahko mimogrede opravimo kakšno drugo, bolj dinamično delo, na primer: opravimo telefonski pogovor stoje, krajši stoječ sestanek ali se sprehodimo do sodelavca, namesto da ga pokličemo po telefonu.

Nasveti za izvajanje aktivnih odmorov na delovnem mestu

 • Izvajajmo jih na 15-20 minut in naj trajajo do 5 minut. Če nam delovni proces tega ne omogoča, si privoščimo vsaj kakšno minuto, da razbremenimo vse hrbtenične strukture. Za redno izvajanje si lahko nastavimo opomnik na računalniku ali telefonu.
 • Med odmorom zaokrožimo z glavo in rameni, aktivno dvignimo roke nad glavo ali jih za hrbtom potisnimo proti tlom, naredimo nekaj počepov.
 • Pogled za nekaj sekund usmerimo stran od zaslona, da razbremenimo oči.
 • Vstajajmo in sedajmo brez pomoči rok; s tem bomo okrepili spodnje hrbtne mišice.
 • Pri pravilnem vstajanju ramena potegnemo nazaj, privzdignemo prsni koš in se v kolkih nagnemo naprej, tako, da hrbtenica ostane v varnem položaju.
 • Ker sedenje slabi tudi trebušne mišice, jih nekajkrat napnimo in popustimo.
 • Priporočljivo je, da med delom tudi hodimo; vedno bolj so priljubljeni sestanki med hojo. Sprehodimo se do sodelavca, namesto dvigala pa uporabljajmo stopnice. Če nam delovno okolje hoje ne dopušča, vsaj prestopajmo.

Aktivni odmori na delovnem mestu zmanjšujejo tudi stres, utrujenost in depresijo ter povečujejo produktivnost in zadovoljstvo pri delu.

Našteli smo le nekaj nasvetov za izvajanje aktivnih odmorov v pisarni, ergonomija jih s svojimi načeli ponuja veliko. Na spletu je veliko vaj za sedeča dela, naša naloga pa je, da poskrbimo za svoje telo in jih, kolikor se da, redno izvajamo.

V naši ponudbi najdete ergonomske pisarniške stole in ergonomska stojala za prenosnike. V spletni trgovini pisarniških stolov lahko poiščete pisarniški stol za domačo kot tudi poslovno uporabo.

Delite na:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Dostopnost

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne trgovine je sprejetje piškotkov obvezno.
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Kot nakupovalni sistem uporabljamo WooCommerce. Za košarico in obdelavo naročila bosta shranjena 2 piškotka. Ti piškotki so nujno potrebni in jih ni mogoče izklopiti.
 • woocommerce_cart_hash
 • woocommerce_items_in_cart

Sprejmi piškotke
Zavrni piškotke