Ergonomski pisarniški stoli in ergonomski pripomočki

V mesecu aprilu izkoristite -12% popust na izbrana modela Ergos STUDY in Ergos STANDARD.

,

Aktivno sedenje kot ključ do zdravega življenja

Aktivno sedenje: fotografije ženske za pisarniško mizo, ki se razteguje

V sodobnem tempu življenja smo postali priče prevladujočega problema, ki ima tihe, a zaskrbljujoče posledice – sedeči način življenja. Z delom, ki ga večinoma opravljamo za pisalno mizo ali pred zaslonom računalnika, naši stoli postajajo naši zavezniki. Posledično pa se pojavljajo številni izzivi, ki jih prinaša dolgotrajno in nepremično sedenje.

Ozaveščanje o posledicah tega načina življenja postaja nujno. Dolgotrajno sedenje je povezano z različnimi telesnimi in psihičnimi težavami, vključno z bolečinami v hrbtu, nepravilno držo, povečanim tveganjem za srčno-žilne bolezni ter celo vplivom na naše duševno počutje in produktivnost.

V nadaljevanju si preberite, kako je aktivno sedenje lahko ključna rešitev za premagovanje izzivov, povezanih s sedečim načinom življenja.

Kaj aktivno sedenje sploh je?

Aktivno sedenje predstavlja pristop k sedenju, ki ne pomeni zgolj nepremičnega in statičnega zadrževanja na stolu, ampak vključuje različne gibalne elemente. Glavni poudarek je na zmanjšanju negativnih vplivov dolgotrajnega sedečega položaja na telo in um.

Gre se torej za prilagoditev sedenja, ki ne le omogoča udobja, ampak tudi spodbuja zdravje in dobro počutje s stalnim vključevanjem gibanja v vsakdanje sedeče aktivnosti.

Elementi aktivnega sedenja vključujejo:

 • Dinamično gibanje: Namesto nepremičnega zadrževanja v enem položaju, aktivno sedenje spodbuja nenehno in neopazno gibanje. To lahko vključuje rahlo nihanje ali obračanje na stolu, kar ohranja mišice aktivne in zmanjšuje pritisk na določene dele telesa.
 • Pravilna drža: Aktivno sedenje spodbuja pravilno telesno držo, s čimer se zmanjšuje obremenitev hrbtenice in mišic. Ergonomska prilagoditev stola in mize lahko pomaga vzdrževati optimalen položaj.
 • Uporaba ergonomske opreme: Posebni pripomočki, kot so žoge za sedenje ali stoli s prilagodljivimi funkcijami, lahko pomagajo pri aktivnem sedenju. Ti pripomočki spodbujajo rahlo nihanje telesa med sedenjem, kar aktivira mišice.
 • Vključevanje mikro premikov: Tudi majhni gibi med sedenjem, kot so dvigovanje pete ali obračanje stopal, lahko prispevajo k ohranjanju aktivnosti mišic in zmanjšanju togosti.

Koristi aktivnega sedenja

Dolgotrajno sedenje ne vpliva samo na našo produktivnost, temveč tudi na naše splošno zdravje. Aktivno sedenje ni zgolj trend, temveč ključna prilagoditev, ki prinaša številne pozitivne koristi.

Izboljšanje drže in mišičnega tonusa

Aktivno sedenje: fotografija ženske pred prenosnim računalnikom, z bolečinami v ramenih in vratu

Dolgotrajno sedenje pogosto vodi v slabo držo, kar postopoma obremeni hrbtenico. Posledično se lahko razvijejo težave v križu, vratu in ramenih. Aktivno sedenje igra ključno vlogo pri preprečevanju teh težav, saj spodbuja pravilno poravnavo hrbtenice. Več nasvetov za ohranjanje pravilne drže si preberite v našem članku Nasveti za pravilno sedenje: ergonomski pisarniški stoli in njihova uporaba.

Nepremičnost vodi tudi v oslabelost mišic, še posebej tistih v hrbtu, trebuhu in nogah. Aktivno sedenje omogoča redno aktiviranje teh mišic, kar krepi njihov tonus in preprečuje degenerativne spremembe.

Povečanje energije in produktivnosti

Aktivno sedenje deluje kot naravni stimulans za telo. S stalnim premikanjem ohranjamo pretok krvi, kar povečuje oskrbo telesa s kisikom in hranili. Posledično se poveča raven energije, kar pozitivno vpliva na našo produktivnost. Preprosti gibi med sedenjem lahko odženejo občutek utrujenosti, ki pogosto spremlja dolgotrajno nepremično zadrževanje.

Hkrati pa je sedeči način življenja lahko povezan z anksioznostjo in depresijo. Stalna zadržanost v enem položaju lahko prispeva k občutku utrujenosti, apatije in celo razdražljivosti. Aktivno sedenje, ki vključuje drobne gibe in premike, spodbuja sproščanje endorfinov. To pozitivno vpliva na razpoloženje, zmanjšuje stres in dviguje splošno dobro počutje.

Zmanjšanje tveganja za zdravstvene težave

Raziskave so pokazale, da je sedeči način življenja povezan z različnimi zdravstvenimi težavami, vključno s srčno-žilnimi boleznimi, debelostjo in bolečinami v hrbtu. Aktivno sedenje deluje kot preventivni ukrep, saj zmanjšuje tveganje za te težave. Gibanje med sedenjem spodbuja zdrav pretok krvi, ohranja zdravje srca in ožilja ter prispeva k uravnoteženi telesni masi.

Nasveti za učinkovito aktivno sedenje

Aktivno sedenje naj ne bo le koncept, temveč tudi praksa, ki jo lahko vpeljemo v naš vsakdan. Sledijo nasveti, s katerimi lahko svoje delovno okolje prilagodite tako, da postane spodbudno za aktivno sedenje. Uvedba teh prilagoditev v vsakodnevno rutino bo postopoma postala naravna in prispevala k vašemu celostnemu počutju.

Ergonomska prilagoditev delovnega okolja, ki spodbuja aktivno sedenje

Aktivno sedenje: fotografija ženske na ergonomskem stolu

Na trgu se pojavlja vse več tako imenovanih aktivnih stolov, kot so ravnotežni stol, stoli s sedežen v obliki sedala, in podobno. Ampak, zmotno je prepričanje, da za aktivno sedenje potrebujemo poseben stol.

Načela aktivnega sedenja lahko dosežemo že z udobnim in ergonomsko oblikovanim pisarniškim stolom, če pri tem upoštevamo nekaj nasvetov za sedenje.

Ergonomski stoli so oblikovani z namenom zagotavljanja optimalne podpore in udobja med sedenjem ter hkrati spodbujanja naravne drže in gibanja. Izberite stol z nastavljivo višino in ledveno podporo ter ga prilagodite svoji višini. Pravilna ergonomska drža je ključ do učinkovitega aktivnega sedenja.

Ergonomski pisarniški stoli Ergos omogočajo prilagajanje položaja hrbtišča, ledvene opore, sedišča, naslonov za roke in naslona za glave. Tako lahko spreminjamo položaj sedenja skozi celoten dan in poskrbimo za uvajanje koncepta aktivnega sedenja v naš vsakdanjik.

Druga ključna točka pri vzdrževanju pravilne drže je višina mize. Če je miza prenizka ali previsoka glede na višino stola, lahko to povzroči nepravilno poravnavo rok, komolcev in ramen, kar vodi v neprijetnosti in dolgoročne težave s hrbtenico. Za odrasle se priporoča višina med 72 in 85 cm, glede na višino posameznika. Pri izbiri idealne višine si lahko pomagamo tako, da pazimo, da so ob pravilnem sedenju komolci pod pravim kotom. Če imamo dvižno mizo, pa lahko določen del svojega dela opravimo kar stoje.

Aktivno sedenje lahko spodbujamo tudi z nekaterimi alternativnimi kosi pohištva za sedenje, kot je na primer žoga za sedenje. Pri odločitvi, ali je za vas primernejši ergonomski pisarniški stol ali žoga za sedenje, vam lahko pomaga naš članek Žoga za sedenje ali ergonomski pisarniški stol: katera možnost je najboljša za vas?

Vključevanje kratkih premorov za gibanje

K spodbujanju aktivnosti gotovo pomagajo tudi kratki premori. Aktivni odmori so kratke, vendar redne aktivne prekinitve sedečega dela z namenom razbremenitve delov telesa, ki so zaradi dolgotrajne prisilne drže in določenih gibov, prekomerno obremenjeni. 

Če je mogoče, opravite sestanke med hojo ali vsaj vstanite in se premaknite med razpravami. To ne le aktivira telo, ampak tudi spodbuja kreativnost. Že kratek sprehod ali serija vaj lahko prekine dolgotrajno sedenje in s tem doprinese k zgoraj naštetim koristim aktivnega sedenja.

Vključevanje mikro gibov

Aktivno sedenje: fotografije moškega za pisarniško mizo, ki se razteguje

Že majhni gibi in premiki med sedenjem prispevajo k ohranjanju zdravja in vitalnosti.

Med dolgotrajnim sedečim delom je ključno vključiti raznolike in drobne gibe, ki aktivirajo mišice, spodbujajo krvni obtok ter preprečujejo togost in obremenitve. Vključevanje teh mikro gibov ne le zmanjšuje statično obremenitev telesa, temveč tudi prispeva k ohranjanju energije, koncentracije ter zmanjšuje občutek utrujenosti.

Predstavljamo nekaj načinov, kako vključiti mikro gibe v aktivno sedenje:

 • Dviganje kolen: med sedenjem dvignemo eno ali obe koleno proti prsim. To krepi mišice stegen in aktivira mišice trebuha.
 • Obračanje trupa: nežno obračamo trup levo in desno. To pomaga ohranjati gibljivost hrbtenice in krepi mišice v pasu.
 • Kroženje stopal: stopala krožimo v smeri urinega kazalca in nato v nasprotni smeri. To spodbuja pretok krvi v nogah.
 • Dvigovanje pet: peto dvignemo s tal, tako da se noga raztegne. To krepi mišice meč.
 • Premiki zapestja: nežno premikamo zapestja, kot so kroženje ali upogibanje in iztegovanje. To pomaga sprostiti napetost v rokah in zapestjih.
 • Stezanje in stiskanje mišic: ponavljajoče stiskamo in nato sprostimo mišice v nogah, zadnjici, rokah in trebuhu ter tako aktiviramo mišice.
 • Raztezanje rok in ramen: roke raztegnemo nad glavo in se rahlo nagnemo v stran. To pomaga raztegniti mišice rok, hrbta in strani telesa.
 • Aktivacija dihalnih mišic: globoko dihamo in med vdihom ter izdihom aktiviramo trebušne mišice. To spodbuja dihalno gibljivost in krepi trebušne mišice.

Izzivi in ovire pri uvajanju aktivnega sedenja

Pri uvajanju aktivnega sedenja se soočamo s številnimi izzivi. Ljudje smo velikokrat zasidrani v tradicionalne sedeče vzorce, ki jih je težko spreminjati. Pojavi se lahko odpornost na spremembe, socialni pritisk in pomanjkanje časa v hitrem tempu delovnega življenja. Prav tako omejenost prostora v pisarnah ali drugih delovnih okoljih lahko otežuje uporabo ergonomskega pohištva. Pomanjkanje informacij o koristih aktivnega sedenja ter finančne omejitve pa lahko ovirajo prizadevanja za spremembo.

Kljub temu pa so rešitve na voljo, vključno z ozaveščanjem, prilagajanjem delovnega okolja, iskanjem cenovno dostopnih alternativ in spodbujanjem postopnih sprememb ter sprejemanjem novih načinov sedenja v družbi. S sodelovanjem posameznikov, podjetij in skupnosti lahko premagamo izzive in ustvarimo spodbudno okolje za aktivno sedenje.

Aktivno sedenje ni le način, kako preživeti ure za mizo, temveč pristop k ohranjanju zdravja in vitalnosti. Spremembe položaja in drobni gibi so ključ do aktivnega sedenja, ki ohranja zdravje in dobro počutje tudi v sedečem okolju.

Delite na:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Dostopnost

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne trgovine je sprejetje piškotkov obvezno.
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Kot nakupovalni sistem uporabljamo WooCommerce. Za košarico in obdelavo naročila bosta shranjena 2 piškotka. Ti piškotki so nujno potrebni in jih ni mogoče izklopiti.
 • woocommerce_cart_hash
 • woocommerce_items_in_cart

Sprejmi piškotke
Zavrni piškotke