Ergonomski pisarniški stoli in ergonomski pripomočki

V mesecu aprilu izkoristite -12% popust na izbrana modela Ergos STUDY in Ergos STANDARD.

,

Kako izbrati prava kolesa za pisarniški stol

Kolesa za pisarniški stol

V današnjem hitrem tempu delovnega življenja je udobno in funkcionalno pisarniško okolje ključnega pomena za naše dobro počutje in produktivnost. Medtem ko se pogosto osredotočamo na izbiro pravega pisarniškega stola, pa velikokrat spregledamo enega izmed ključnih dejavnikov udobja in praktičnosti – kolesa za pisarniški stol.

Ta pogosto spregledani del pisarniške opreme lahko bistveno vpliva na našo delovno izkušnjo. Kakovostna kolesa so ključnega pomena za udobno in učinkovito delo v pisarni. Pravilno izbrana kolesa omogočajo gladko premikanje stola, stabilnost med sedenjem ter zmanjšujejo tveganje za poškodbe tal. S tem se izboljša tudi ergonomska izkušnja, kar lahko pozitivno vpliva na produktivnost in dobro počutje zaposlenih. Za optimalno delovanje pisarniškega stola in udobno delovno izkušnjo izberite kolesa, ki ustrezajo vašim potrebam, in redno skrbite za njihovo nego in vzdrževanje.

V tem članku vas bomo popeljali skozi pomembnost koles za mobilnost in udobje ter vam podali vpogled v ključne vidike, ki jih je treba upoštevati pri izbiri pravih koles za vaš pisarniški stol.

Lastnosti koles za pisarniški stol

Ko razmišljamo o izbiri koles za pisarniški stol, se moramo seznaniti z različnimi vrstami koles in materiali, ki so na voljo, ter njihovimi lastnostmi.

Velikost

V prvi vrsti je pomembno upoštevati velikost koles. Večji premer koles omogoča lažje premikanje in je posebej primerno, če se med delom premikamo po večjih površinah ali če stol uporabljamo na puhasti preprogi. Manjši premer pa omogoča bolj natančno kontrolo in je primernejši, če je naše delo bolj stacionarno naravnano.

Enojna ali dvojna kolesa

Pri izbiri koles za pisarniški stol se srečamo z različnimi vrstami koles, med katerimi so najpogostejši dvojna kolesa (twin wheel) ali enojna kolesa (single wheel).

Kolesa za pisarniški stol

Kot pove že ime, imajo enojna kolesa po eno večje kolo na osi. Pogost predstavnik te vrste koles so tako imenovana roler kolesa za pisarniški stol. 

Imajo manjšo površino, ki se dotika tal, zato so zasnovana za podporo lažjim obremenitvam v primerjavi z dvojnimi kolesi iste velikosti. Posledično mora biti premer enojnih koles bistveno večji od dvojnih koles, saj le tako lahko zagotavljajo primerno nosilnost stola. Zaradi svoje velikosti in manjše površine dotika s tlemi, je tak tip koles še posebej primeren za uporabo na preprogah.

Kolesa za pisarniski stol 2

Dvojna kolesa za pisarniški stol pa imajo dve manjši kolesi, ki delujeta skupaj na eni osi. So najpogostejši tip koles za pisarniški stol. 

Dvojna zasnova koles ustvari širšo površino, kar zagotavljajo bolj enakomerno porazdelitev teže in posledično podaljšuje življenjsko dobo koles. Druga velika prednost dvojnih koles pa je njihova zmožnost enostavnega vrtenja. Dvojna kolesa se lahko vrtijo neodvisno drug od drugega, zaradi česar je obračanje ali spreminjanje smeri veliko lažje.

Material

Kolesa za pisarniški stol so lahko izdelana iz različnih materialov. V grobem jih delimo na trda in mehka kolesa, kjer so trda navadno izdelana iz plastike, mehka pa iz silikona (PU) ali gume.

Kolesa za pisarniski stol 4
Kolesa za pisarniski stol 5

Najcenejši modeli so izdelani iz plastike, ampak uporaba teh ni vedno najboljša ideja: pogosto poškodujejo parket in druge talne površine. Poleg tega so nestabilni pri velikih obremenitvah in imajo precej večjo verjetnost da se zlomijo. Vendar pa plastična kolesa za pisarniški stol niso moteča pri uporabi na preprogah in tapeciranih površinah.

Gumirana kolesa so kolesa, katerih obod je običajno izdelan iz gumiranega materiala, medtem ko je notranji del običajno izdelan iz tršega materiala, kot je plastika ali kovina. V primerjavi s plastičnimi so trpežnejša, primerna so predvsem za uporabo na trših tleh, kjer ne puščajo sledi ali prask. Gumirana kolesa so običajno tiha pri premikanju, kar zmanjšuje moteče zvoke in hrup v pisarniškem okolju.

Gumi podobna so PU silikonska kolesa: kolesa, katerih obod je izdelan iz poliuretana (PU). Ta vrsta koles je vse bolj priljubljena zaradi svojih številnih prednosti:

 • Trpežnost: PU kolesa so zelo trpežna in odporna na obrabo. Material poliuretana je znan po svoji odpornosti proti različnim dejavnikom, vključno z obrabo, udarci in kemikalijami, kar omogoča dolgo življenjsko dobo koles.
 • Sledi in praske: PU kolesa običajno ne puščajo sledi in prask na talnih površinah. Material poliuretana je mehkejši in bolj prilagodljiv, kar zmanjšuje tveganje za poškodbe površine.
 • Gladko premikanje: PU kolesa omogočajo gladko premikanje po različnih površinah, vključno s trdimi tlemi, preprogami in ploščicami. So tiha pri premikanju in nudijo dober oprijem.
 • Raznolikost: na voljo je širok izbor PU koles različnih velikosti, oblik in nosilnosti, kar omogoča prilagajanje specifičnim potrebam uporabnika.

V skladu s tem so PU kolesa priljubljena izbira za pisarniške stole, saj združujejo trpežnost, gladko premikanje in minimalno povzročanje poškodb tal. Vsi modeli ergonomskih pisarniških stolov Ergos so opremljeni s PU kolesi, za optimalno mobilnost in trajnostno uporabo v različnih pisarniških okoljih.

Nasveti za nakup

Pri nakupu koles za pisarniški stol so proračun, združljivost s stolom in površina tal najpomembnejše točke, ki jih moramo upoštevati.

Proračun: koliko je vredno investirati v kolesa za pisarniški stol

Pri določanju proračuna za investicijo v kolesa za pisarniški stol je pomembno upoštevati več dejavnikov, vključno z lastnimi potrebami, pričakovanimi funkcijami in kakovostjo izdelka. Nekateri koristni nasveti za določanje proračuna vključujejo:

 • Ocenite svoje potrebe: premislite, kako pogosto boste uporabljali pisarniški stol in kakšne specifične zahteve imate glede premikanja, stabilnosti in udobja. Če stol uporabljate vsak dan več ur, je vredno razmisliti o nekoliko višjem proračunu za kolesa, ki bodo dolgoročno zagotovila udobno uporabo.
 • Kakovost koles: investiranje v kakovostna kolesa lahko prinese dolgoročne koristi v obliki večje trajnosti, manjšega vzdrževanja in boljše mobilnosti. Čeprav so kakovostna kolesa običajno nekoliko dražja, je njihova dolgoročna vrednost pogosto vredna dodatnih stroškov.
 • Primerjava cen: preden določite končni proračun, si oglejte različne možnosti koles in primerjajte njihove cene. Bodite pozorni na razlike v cenah med različnimi proizvajalci in modeli ter pretehtajte, kateri kompromisi so za vas sprejemljivi glede na razliko v ceni.
 • Pričakovanja glede funkcij: če imate določene zahteve glede funkcionalnosti, na primer potrebo po kolesih, ki se dobro obnesejo na določeni površini ali imajo določene dodatne lastnosti, lahko to vpliva na vaš proračun. Bodite realni glede svojih pričakovanj in pripravljeni na ustrezno naložbo, če so določene funkcije za vas ključne.

Sledenje tem nasvetom vam bo pomagalo določiti realističen proračun za investicijo v kolesa za pisarniški stol, ki bo zadovoljil vaše potrebe in pričakovanja.

Združljivost koles z obstoječim pisarniškim stolom

Če kupujete kolesa za že obstoječi pisarniški stol, je zelo pomembno preveriti združljivost. Na kratko, pomembno je preveriti ali bodo nova kolesa ustrezala dimenzijam, montažnim možnostim in splošni zasnovi stola. Tu je nekaj korakov, ki vam lahko pomagajo pri tem:

 1. Poiščite ustrezen priključek: preverite, kakšen je priključek na obstoječih kolesih in ali je združljiv z novimi kolesi. Obstajajo različni tipi priključkov, kot so nosilci z obročkom, nosilci z vratom, ki se zožuje navzdol in nosilci z navojnimi osmi. Daleč najbolj uporabljen priključek pri ergonomskih pisarniških stolih je nosilec z obročkom, vendar pa se vseeno prepričajte, da so priključki na novih kolesih enaki ali podobni tistim na obstoječih kolesih.
 2. Preverite dimenzije: najprej preverite dimenzije obstoječih koles, predvsem debelino in dolžino osi. To lahko storite s pomočjo merilnega traku ali ravnila. Nato primerjajte te dimenzije z dimenzijami novih koles, ki jih želite kupiti. Prepričajte se, da so nove kolesa ustrezne velikosti, da se bodo prilegala stolu.
 3. Ugotovite nosilnost: preverite, kakšna je pričakovana obremenitev novih koles in ali je ta združljiva z nosilnostjo vašega stola. Če imate težji stol ali ga nameravate uporabljati za večje obremenitve, poskrbite, da so nova kolesa dovolj močna, da to prenesejo.

Če niste prepričani glede združljivosti, se posvetujte s proizvajalcem ali prodajalcem koles. Pogosto imajo informacije o združljivosti svojih izdelkov z različnimi modeli in znamkami stolov.

Površina tal, na katerem se bo stol uporabljal

Izbira koles za pisarniški stol je odvisna tudi od vrste tal, po katerih bo stol premikan. Različne površine tal zahtevajo različne vrste koles za optimalno delovanje.

Za trde talne površine (lesena tla, laminat, ploščice) so običajno primernejša kolesa iz mehkejših materialov, kot so poliuretan (PU) ali gumirana kolesa. Ta kolesa nudijo dober oprijem in gladko premikanje po trdih površinah, ne da bi povzročila poškodbe ali praske. Če imate občutljive talne površine, kot so parket ali les, je še posebej pomembno izbrati kolesa, ki ne puščajo sledi ali povzročajo poškodb. Kolesa z mehkimi gumijastimi oblogami ali tistimi iz poliuretana so lahko dobra izbira za te vrste tal.

Za premikanje po preprogah pa so idealna večja kolesa, ki zagotavljajo dober oprijem in stabilnost. Ta kolesa omogočajo enostavno premikanje po preprogah brez truda. Če je vaša pisarna opremljena s kombinacijo trdih tal in preprog, je najbolje izbrati kolesa, ki so univerzalna in primerna za obe vrsti površin. Na primer, kolesa s srednje trdnim gumijastim obročem lahko dobro delujejo tako na trdih tleh kot tudi na preprogah.

V podjetju Ergos priporočamo silikonska (PU) kolesa za pisarniški stol. Ta so najbolj univerzalna, primerna za vse tipe pisarniških površin. Imajo dober oprijem in stabilnost ter za seboj ne puščajo lis ali prask.

Pri izbiri koles za pisarniški stol je ključno upoštevati več dejavnikov, ki vplivajo na udobje, stabilnost in učinkovitost dela v pisarni. Pomembne točke pri izbiri koles vključujejo vrsto tal, kakovost koles ter združljivost s pisarniškim stolom. Pravilno izbrana kolesa omogočajo gladko premikanje stola, stabilnost med sedenjem ter zmanjšujejo tveganje za poškodbe tal. S tem se izboljša tudi ergonomska izkušnja, kar lahko pozitivno vpliva na produktivnost in dobro počutje zaposlenih.

Spodbujamo vas k nakupu kakovostnih koles, ki bodo izboljšala izkušnjo uporabe pisarniškega stola. Investicija v prava kolesa ne samo izboljšuje funkcionalnost stola, temveč tudi podaljšuje njegovo življenjsko dobo in prispeva k boljšemu delovnemu okolju.

Delite na:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Dostopnost

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne trgovine je sprejetje piškotkov obvezno.
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Kot nakupovalni sistem uporabljamo WooCommerce. Za košarico in obdelavo naročila bosta shranjena 2 piškotka. Ti piškotki so nujno potrebni in jih ni mogoče izklopiti.
 • woocommerce_cart_hash
 • woocommerce_items_in_cart

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke