Ergonomski pisarniški stoli in ergonomski pripomočki

V mesecu aprilu izkoristite -12% popust na izbrana modela Ergos STUDY in Ergos STANDARD.

,

Nasloni za roke: ali jih moj pisarniški stol potrebuje?

Nasloni za roke

Živimo v dobi, kjer preživimo večino svojega časa pred računalniškim zaslonom, obkroženi z dokumenti, e-pošto in neskončnimi opravki. V takem okolju postane udobno delovno mesto ključnega pomena za naše dobro počutje in produktivnost.

Medtem ko se veliko posveča izbiri pravega stola in mize, so nasloni za roke pogosto spregledani kot nepomemben dodatek. A v resnici lahko ravno ti majhni detajli naredijo veliko razliko med udobnim delovnim okoljem in nenehnim bojem s fizičnimi nelagodji. Zato se postavlja vprašanje: Ali moj pisarniški stol potrebuje naslone za roke?

Poglejmo, kako ti drobci vplivajo na našo produktivnost in udobje ter ali so res tako nepomembni, kot se morda zdi na prvi pogled.

Zakaj nasloni za roke?

Nasloni za roke niso zgolj okras na stolu, temveč imajo pomembno vlogo pri zagotavljanju udobnega delovnega okolja in ohranjanju zdravega telesa. Njihova osnovna funkcija je podpora zgornjemu delu telesa, kar omogoča pravilno držo med sedenjem. Ko so pravilno postavljeni, nasloni za roke lahko bistveno prispevajo k zmanjšanju stresa na hrbtu in vratu ter preprečevanju dolgotrajnih težav s hrbtenico in mišicami.

Nasloni za roke: stoli z nasloni

Nasloni za roke in vzdrževanje pravilne drže

Vzdrževanje pravilne drže med sedenjem je ključnega pomena za ohranjanje zdravja hrbtenice, mišic in sklepov med dolgotrajnim sedenjem. Nasloni za roke so pomemben element, saj nudijo potrebno oporo rokam. Ta podpora razbremeni mišice ramen in zgornjega dela hrbta, zmanjšuje utrujenost ter preprečuje sključenost in napetost v teh predelih. Prav tako nasloni za roke pomagajo ohranjati stabilnost med delom, preprečujejo nepravilne položaje telesa ter spodbujajo aktivno in udobno sedenje.

Prednosti naslonov za roke tako niso omejene le na udobje, temveč imajo tudi pozitiven vpliv na produktivnost in zmanjšanje utrujenosti pri opravljanju pisarniških nalog.  To trditev podpira tudi študija “Chairs with Armrests: Ergonomic Design Issues“. Ta je poudarila, da pravilna uporaba naslonov za roke izboljšuje držo med sedenjem, kar zmanjšuje pritisk na hrbtenico in s tem povezano utrujenost.

Pomembno pa je tudi pravilno nastaviti višino naslonov za roke, da bi zagotovili največjo učinkovitost in udobje. Več o pravilni uporabi ergonomskih pisarniških stolov si preberite v našem članku Nasveti za pravilno sedenje: ergonomski pisarniški stoli in njihova uporaba.

Nasloni za roke in spodbujanje aktivnega sedenja

Poleg vzdrževanja pravilne drže, imajo nasloni za roke pomembno vlogo tudi pri spodbujanju aktivnega sedenja. Aktivno sedenje, ki ga omogočajo nasloni za roke, povečuje udobje in produktivnost med delovnim časom. S preprečevanjem statičnega sedenja spodbujamo boljši krvni obtok in mišično aktivnost, ter tako preprečimo utrujenost in nelagodje.

S prilagajanjem položaja rok in komolcev tako ohranjamo dinamičen in optimalen položaj telesa, kar pripomore k boljšemu počutju ter zmanjšuje tveganje za telesne težave, povezane s sedečim načinom življenja.

Vrste naslonov za roke in kateri so pravi zame?

Sodobni pisarniški stoli ponujajo široko paleto možnosti, ko gre za naslone za roke.

  • Fiksni nasloni za roke so pritrjeni na stol in se ne gibljejo. Ta vrsta naslonov zagotavlja stabilnost in enostavno uporabo, vendar ne omogoča prilagajanja glede na specifične potrebe. Primerni so za tiste, ki iščejo enostavno rešitev brez dodatnih funkcij.
  • Višinsko nastavljivi nasloni za roke omogočajo prilagajanje njihove višine glede na višino mize ali osebne preference. Tako omogočajo boljšo ergonomijo in prilagodljivost glede na različne naloge.
  • Nastavljivi nasloni za roke po širini so koristni za tiste, ki želijo večjo ali manjšo razdaljo med rokami, kar lahko izboljša udobje med dolgotrajnim sedenjem.
  • 3D ali 4D nasloni za roke: Najnaprednejši stoli ponujajo naslone za roke, ki se lahko premikajo v treh (3D) ali štirih (4D) smereh. To vključuje prilagajanje višine, širine, globine ter nagiba naslonov za roke. Ta vrsta naslonov ponuja največjo prilagodljivost in je idealna za tiste, ki cenijo natančno prilagajanje.

Izbira naslonov za roke je odvisna od osebnih potreb in delovnih navad. Če potrebujemo večjo prilagodljivost, so 3D ali 4D nasloni za roke odlična izbira. Če pa želimo preprosto rešitev, so fiksni nasloni morda dovolj. Pomembno je tudi upoštevati lastno telesno višino, tip delovne mize in vrsto opravil, ki jih opravljamo.

Zakaj ne naslonov za roke?

Kljub mnogim koristim, povezanim z nasloni za roke, pa obstajajo tudi nekateri izzivi, o katerih je vredno razmisliti.

Nasloni za roke: stol brez naslonov

Nekateri posamezniki lahko občutijo nelagodje ali omejitve gibanja, če so nasloni za roke nepravilno nastavljeni ali neustrezni glede na višino mize. Poleg tega lahko nasloni za roke otežijo premikanje stola pod mizo, kar lahko postane moteče pri premikanju ali shranjevanju stola.

Uporaba naslona za roke je odvisna od situacije in preferenc posameznika

Nasloni za roke so še posebej koristni v različnih situacijah, kjer dodatna podpora lahko izboljša udobje in produktivnost posameznika. Na primer, pri dolgotrajnem delu za računalnikom ali pisalno mizo, lahko nasloni za roke pomagajo ohranjati pravilno držo, zmanjšujejo utrujenost v ramenih ter preprečujejo neželene obremenitve vratu in hrbta.

Na sestankih ali delavnicah, kjer ljudje sodelujejo v razpravah ali sestavljajo zapisnike, so nasloni za roke lahko koristni, saj omogočajo udobno podporo med pisanjem ali preučevanjem dokumentov. Tudi v kreativnih dejavnostih, kot so risanje ali oblikovanje, kjer posameznik uporablja roke za natančne premike, lahko nasloni za roke pomagajo pri vzdrževanju stabilnosti in zmanjšujejo stres na rokah in ramenih.

V situacijah, kjer je potrebno večkratno vstajanje in sedenje, na primer v učilnicah ali konferenčnih dvoranah, so nasloni za roke koristni za stabilno vstajanje in sedež, kar prispeva k splošnemu udobju in mobilnosti posameznika.

Nasloni za roke: pisarniški stol z in brez naslonov

Stoli brez naslonov za roke pa izpolnjujejo svojo funkcijo v situacijah, kjer dodatna podpora ni nujna ali morda celo niža prilagodljivost. Na primer, v odprtih pisarnah, kjer se poudarek daje sodelovanju in hitremu pretoku informacij, so stoli brez naslonov za roke lahko bolj primerni. Tu omogočajo lažjo interakcijo med sodelavci, ki se lahko svobodno premikajo in povezujejo brez omejitev naslonov.

V agilnih delovnih okoljih, kjer se postavljajo in premikajo mize ter stoli glede na potrebe projekta, so stoli brez naslonov za roke bolj prilagodljivi in omogočajo enostavnejše gibanje po prostoru. Prav tako so lahko bolj primerni v prostorih z omejenim prostorom, kjer bi nasloni za roke lahko postali ovira.

Pri nalogah, ki zahtevajo večjo svobodo gibanja rok, kot so umetniške dejavnosti ali ročno delo, so lahko stoli brez naslonov za roke boljša izbira, saj omogočajo neomejen dostop in gibljivost rok ter ročnih orodij.

Pomembno je poudariti, da ni enotnega pravila glede uporabe naslonov za roke, ampak je vse odvisno od osebnih preferenc in potreb. Nekateri raje delajo brez njih, saj imajo radi večjo svobodo gibanja, medtem ko drugi cenijo dodatno podporo in udobje, ki jih nudijo nasloni za roke. Zato je ključnega pomena prilagajanje posameznikovim potrebam in željam, da bi dosegli optimalno ravnotežje med udobjem in funkcionalnostjo v delovnem okolju.

Oglejte si celotno ponudbo ergonomskih pisarniških stolov ERGOS, ki omogočajo uporabo z ali brez naslonov za roke:

Prava izbira pohištva za pisarno je odvisna od edinstvenih potreb vsakega posameznika. Zato naj bo odločitev o uporabi naslonov za roke premišljena in prilagojena posameznikovemu udobju, saj se le tako lahko doseže optimalno delovno okolje, ki podpira tako fizično kot tudi psihično dobro počutje.

Delite na:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Dostopnost

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne trgovine je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Kot nakupovalni sistem uporabljamo WooCommerce. Za košarico in obdelavo naročila bosta shranjena 2 piškotka. Ti piškotki so nujno potrebni in jih ni mogoče izklopiti.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Sprejmi piškotke
Zavrni piškotke