Ergonomski pisarniški stoli in ergonomski pripomočki

V mesecu aprilu izkoristite -12% popust na izbrana modela Ergos STUDY in Ergos STANDARD.

,

Hrup na delovnem mestu

Hrup na delovnem mestu

V sodobnem poslovnem svetu se pogosto osredotočamo na vidne dejavnike, ki vplivajo na našo produktivnost – kot so ergonomska oprema, organizacija delovnega prostora ali upravljanje časa. Vendar pa en pomemben in pogosto prezrt dejavnik ostaja v senci: hrup na delovnem mestu.

Hrup se opredeljuje kot nezaželen, glasen in neprijeten zvok, ki nas moti pri delu ali počitku.

Definicija hrupa ni odvisna samo od jakosti zvoka in frekvence, temveč tudi od poslušalca in njegove trenutne aktivnosti, razpoloženja in zdravstvenega stanja.

Največjo nevarnost za okvaro sluha predstavlja hrup.

Hrup na delovnem mestu kot nevidni sovražnik produktivnosti

Nekateri se lahko sprašujejo, kako lahko nekaj tako preprostega kot hrup dejansko vpliva na njihovo delo. Čeprav se morda zdi, da smo se navadili na zvoke tiskalnikov, telefonskih klicev in pogovorov s sodelavci, ti zvoki lahko motijo našo koncentracijo in vplivajo na naše kognitivne sposobnosti.

Zdravstveni vpliv hrupa na delovnem mestu

Dolgotrajna izpostavljenost hrupu ne vpliva samo na našo produktivnost, ampak tudi na naše zdravje. Stalni hrup lahko povzroči stres, poveča tveganje za bolezni srca in ožilja ter vodi do izgube sluha.

Hrup razdelimo v dve splošni skupini:

 • Hrup na delovnem mestu, ki je posledica izvajanja proizvodne in storitvene dejavnosti (industrijski stroji, aparati in naprave…)
 • Hrup v življenjskem okolju, ki je posledica zaradi glasnega prometa, industrije, ulični hrup, hrup v gospodinjstvu.

Hrup nas lahko obremenjuje in škoduje na naslednje načine:

 • Psihološko – vodi do vznemirjenja, stresa, jeze in zmanjševanja delovne sposobnosti.
 • Fiziološki – tega najbolj občutimo, saj povzroča okvare notranjega ušesa, ki se ne dajo popraviti.
 • Zmanjšanje sposobnosti zaznav – ovira naš sluh pri zaznavanju besed ali opozorilnih signalov, s tem narašča tveganje za nesreče.

Kaj povzroča hrup na delovnem mestu?

 • Glasne miške in tipkovnice – Velik hrup na delovnem mestu predstavljajo glasne miške in tipkovnice. Težava nastane v pisarnah, kjer v istem prostoru dela več ljudi hkrati. Pomembno je, da izberemo miške in tipkovnice, ki ne povzročajo pretiranega hrupa. Odlično je, če imamo možnost predhodnega testiranja.
 • Zvok premikanja pisarniškega stola – Je zelo neprijeten. Pogosto je težava v nižji kakovosti pisarniškega stola. Upamo si trditi: “Malo denarja – malo muzike.”
 • Klima in prezračevalni sistemi – Veliko težavo na delovnem mestu lahko predstavlja hrupna klima in prezračevalni sistem. Več o tehničnih zahtevah za prezračevanje in klimatizacijo stavb si lahko preberete v Pravilniku o prezračevanju in klimatizaciji stavb.
 • Računalnik, tiskalnik in radio – Glasen računalnik je za marsikaterega zaposlenega velika nadloga. Pomembno je, da pred nakupom računalniških komponent opremljenih z ventilatorji, preverimo podatke o glasnosti.
 • Glasni sodelavci – Motnje prihajajo iz vseh vetrov: Glasni sodelavci, sestanki, telefonski klici… Da bi bili slišani, zaradi glasnih sodelavcev govorimo še glasneje. Vsi moteči faktorji zmanjšujejo produktivnost in manj osredotočanja na dejansko delo.

Kaj še lahko storimo za zmanjšanje hrupa na delovnem mestu?

Podjetja, ki so bolj dovzetna za zbiranje povratnih informacij svojih zaposlenih, predstavljajo bolj pozitivno in plodno delovno okolje.

Predlagamo naslednje:

 • S svojimi zaposlenimi in vodstvom se pogovorite, kaj deluje, kaj je potrebno spremeniti, kaj jih moti na delovnem mestu.
 • Zagotovite svojim zaposlenim kakovostne naprave in pisarniško opremo, ki jo potrebujejo pri delu. Umaknite naprave, ki so moteče in preglasne.
 • Razmislite o uvedbi bolj prilagodljivih urnikov, saj nekateri zaposleni lahko delajo od doma ali ob času, ko je pisarna manj zasedena.
 • Zagotovite zaposlenim možnost, da se umaknejo v mirni kotiček, kjer bodo lahko zbistrili svoje misli in se lažje fokusirali na delo.
 • Pomembno je, da si zaposleni vzamejo odmor med delom – spodbujajte jih pri tem. To bo posledično privedlo do višje zagnanosti za delo in boljših rezultatov na delovnem mestu.
 • Investirajte v kakovosten ergonomski pisarniški stol. Preverite na strani – Ergos.

Hrup na delovnem mestu je tihi vplivalec, ki ga ne smemo zanemariti. Z upoštevanjem pravilne ureditve prostora, uporabo tehnologije in promocijo kulture spoštovanja lahko ustvarimo delovno okolje, ki podpira tako produktivnost kot dobro počutje zaposlenih.

Delite na:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Dostopnost

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne trgovine je sprejetje piškotkov obvezno.
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Kot nakupovalni sistem uporabljamo WooCommerce. Za košarico in obdelavo naročila bosta shranjena 2 piškotka. Ti piškotki so nujno potrebni in jih ni mogoče izklopiti.
 • woocommerce_cart_hash
 • woocommerce_items_in_cart

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke