Ergonomski pisarniški stoli in ergonomski pripomočki

V mesecu aprilu izkoristite -12% popust na izbrana modela Ergos STUDY in Ergos STANDARD.

,

Kako ustvariti ergonomsko prijazno delovno postajo

Ergonomska delovna postaja

Delovna postaja je fizični prostor, kjer posameznik opravlja svoje delo. Vključuje vse potrebne komponente in opremo, ki omogoča učinkovito in udobno opravljanje nalog. Delovne postaje se razlikujejo glede na vrsto dela, ki ga posameznik opravlja, ter glede na specifike okolja (pisarniško delo, proizvodnja, delo od doma ipd.).

Ključni elementi pisarniške delovne postaje običajno vključujejo pisalno mizo in stol, računalniški zaslon, tipkovnico in miško, primerno osvetlitev ter razno dodatno opremo za lažjo organizacijo prostora.

Pomen ergonomsko urejene delovne postaje

Ergonomsko prijazna delovna postaja je ključna za zagotavljanje zdravja, udobja in produktivnosti zaposlenih. Dolgotrajno sedenje in nepravilna drža lahko povzročita številne zdravstvene težave, kot so bolečine v hrbtu, vratu, ramenih in zapestjih. Ergonomsko urejena delovna postaja pomaga zmanjšati tveganje za mišično-skeletne motnje, saj omogoča pravilno držo in ustrezno podporo telesu. S tem se preprečijo bolečine in poškodbe, ki so pogosto povezane z delom v nepravilnih položajih.

Udobno in dobro urejeno delovno okolje omogoča zaposlenim, da se bolje osredotočijo na svoje delo, kar povečuje produktivnost. Zmanjšanje nelagodja in utrujenosti omogoča zaposlenim, da delajo bolj učinkovito in z manj prekinitvami. Prav tako ergonomska delovna postaja prispeva k splošnemu dobremu počutju zaposlenih. Udobje in pravilna drža zmanjšujeta stres in utrujenost, kar pozitivno vpliva na razpoloženje in zadovoljstvo pri delu.

Zmanjšanje zdravstvenih težav, povezanih z delovnim mestom, pomeni manj bolniških odsotnosti. Zaposleni, ki delajo v ergonomskem okolju, so manj pogosto odsotni zaradi zdravstvenih težav, kar je koristno tako za zaposlene kot za delodajalce. Prav tako z zagotavljanjem ergonomskega delovnega okolja delodajalci prispevajo k dolgoročni delovni sposobnosti svojih zaposlenih. To je še posebej pomembno v poklicih, kjer dolgotrajno sedenje ali ponavljajoči se gibi predstavljajo tveganje za zdravje.

Zaposleni cenijo skrb za njihovo zdravje in dobro počutje. Ustvarjanje ergonomskega delovnega okolja lahko poveča zadovoljstvo in moralo zaposlenih, saj se počutijo bolj cenjene in podprte s strani delodajalca. Z upoštevanjem ergonomskih načel in prilagajanjem delovnega prostora individualnim potrebam zaposlenih lahko delodajalci ustvarijo delovno okolje, ki spodbuja zdravje, dobro počutje in učinkovitost, kar ima dolgoročne pozitivne učinke na organizacijo kot celoto.

Več o tem si preberite v našem članku Zakaj je spodbujanje zdravja na delovnem mestu postalo bistven element sodobne pisarne?

Elementi ergonomske delovne postaje

Ergonomska delovna postaja vključuje več ključnih elementov, ki skupaj prispevajo k zdravju, udobju in produktivnosti zaposlenih. Vsak od teh elementov mora biti pravilno izbran in prilagojen, da zagotavlja optimalno podporo in udobje med delom.

Pisalna miza

Ergonomska delovna postaja

Pisalna miza je osnovna površina za delo, ki mora biti dovolj velika, da omogoča enostavno razporeditev računalnika, dokumentov in drugih potrebščin. Višina pisalne mize je ključnega pomena – naj bo prilagojena višini uporabnika, tako da so roke med tipkanjem v udobnem položaju, približno pravokotno na nadlakti. Za odrasle se priporoča med 72 in 85 cm, glede na telesno velikost.

Lahko izberemo tudi prilagodljive mize, ki omogočajo izmenjavo med sedenjem in stanjem. Te še dodatno pomagajo preprečevati dolgotrajno sedenje in spodbujajo gibanje.

Stol

Ergonomska delovna postaja

Ergonomski stol je zasnovan tako, da podpira naravno krivuljo hrbtenice in omogoča pravilno držo. Pomembno je, da je stol nastavljiv po višini in da ima prilagodljivo ledveno oporo, ki podpira spodnji del hrbta.

Sedež naj bo dovolj globok in širok, da zagotavlja udobje, z robovi, ki ne pritiskajo na zadnji del kolen. Stol naj ima tudi nastavljive naslone za roke, ki omogočajo, da so roke med delom v sproščenem položaju.

Preverite pisarniške stole ERGOS, ki imajo vse lastnosti vrhunskega ergonomskega stola:

Računalniški zaslon

Ergonomska delovna postaja 3

Računalniški zaslon mora biti postavljen neposredno pred nas, z zgornjo bralno vrstico na ravni oči. Oddaljenost zaslona naj bo približno dolžina roke, da se prepreči naprezanje oči.

Pravilna postavitev zaslona pomaga zmanjšati napetost v vratu in ramenih ter preprečuje bleščanje. Uporaba stojala za zaslon je lahko koristna, če zaslon sam ne omogoča prilagoditve na ustrezno višino.

Tipkovnica in miška

Ergonomska delovna postaja

Tipkovnica in miška naj bosta postavljeni tako, da omogočata sproščeno in naravno držo rok. Tipkovnica naj bo nameščena na višini, kjer so komolci upognjeni pod kotom 90 stopinj, z zapestji v nevtralnem položaju.

Uporaba ergonomske tipkovnice in miške, ki zmanjšujeta obremenitev zapestij, je priporočljiva. Prav tako je koristno uporabiti podloge za zapestja, ki zagotavljajo dodatno podporo.

Osvetlitev

Ergonomska delovna postaja

Pravilna osvetlitev delovnega prostora je ključna za preprečevanje utrujenosti oči in izboljšanje koncentracije. Kombinacija naravne in umetne svetlobe je idealna. Delovno mesto naj bo osvetljeno z razpršeno svetlobo, ki preprečuje bleščanje in senčenje. Uporaba namiznih svetilk z nastavljivo svetilnostjo omogoča prilagajanje osvetlitve glede na trenutne potrebe.

Dodatna oprema

Ergonomska delovna postaja

Dodatna oprema, kot so podstavki za noge, podloge za zapestja in stojala za dokumente, lahko bistveno prispeva k udobju in zdravju pri delu. Podstavki za noge pomagajo razbremeniti spodnji del hrbta in izboljšajo cirkulacijo, medtem ko podloge za zapestja zmanjšujejo pritisk na zapestja med tipkanjem in uporabo miške. Stojala za dokumente omogočajo, da so dokumenti na vidni višini in zmanjšujejo potrebo po neprijetnem nagibanju glave.

Pogoste napake in kako se jim izogniti

Pri ustvarjanju ergonomske delovne postaje se pogosto pojavljajo napake, ki lahko negativno vplivajo na zdravje in produktivnost. Zavedanje napak in njihovo odpravljanje je ključnega pomena za zagotavljanje optimalnega delovnega okolja. Pogosto lahko že z manjšimi prilagoditvami dosežemo velike izboljšave.

Nepravilna višina pisalne mize in stola

Ena najpogostejših napak pri oblikovanju ergonomske delovne postaje je nepravilna višina pisalne mize in stola. Če sta miza in stol nepravilno nastavljena, lahko to povzroči neustrezno držo, kar vodi do bolečin v hrbtu, vratu in ramenih.

Da se tej napaki izognete, poskrbite, da je vaša miza dovolj visoka, da so komolci med tipkanjem pod kotom 90 stopinj, stol pa nastavljiv tako, da podpira naravno krivuljo vaše hrbtenice in omogoča, da so vaša stopala ravno na tleh.

Neprimerna postavitev računalniškega zaslona

Nepravilna postavitev računalniškega zaslona lahko povzroči naprezanje oči in bolečine v vratu. Zaslon, ki je postavljen prenizko ali preveč stran, lahko prisili uporabnika v nepravilno držo.

Zaslon postavite tako, da bo zgornja bralna vrstica na višini oči. Oddaljenost naj bo približno za dolžino roke. Če zaslon ne omogoča spreminjanje višine, uporabimo stojalo za zaslon. Če pa tega nimamo, ga lahko podložimo kar s knjigami.

Slaba osvetlitev

Slaba osvetlitev delovnega prostora lahko povzroči utrujenost oči in glavobole. Preveč svetla ali pretemna osvetlitev, kot tudi bleščanje, lahko negativno vplivajo na delovno okolje.

Poskrbite za kombinacijo naravne in umetne svetlobe, ki je razpršena in ne povzroča bleščanja. Uporabite namizne svetilke z nastavljivo svetilnostjo, da prilagodite osvetlitev glede na trenutne potrebe. Poskrbite tudi, da zaslon ni izpostavljen neposredni svetlobi, ki bi povzročala bleščanje. Uporaba zavese ali senčila lahko pomaga zmanjšati odsev svetlobe na zaslonu.

Napačna postavitev tipkovnice in miške

Tipkovnica in miška, ki sta postavljeni previsoko, prenizko ali predaleč od uporabnika, lahko povzročita napetost v rokah in zapestjih.

Tipkovnico postavite neposredno pred sebe, približno 10-15 cm od roba mize, komolci naj bodo ob telesu, roke pa pod kotom 90 stopinj. Razmislite o uporabi ergonomske tipkovnice in miške, ki zmanjšujeta obremenitev zapestij.

Dolgotrajno sedenje brez premora

Četudi imamo delovno postajo urejeno po vseh ergonomskih načelih, pa so redni odmori in gibanje tisti, ki so ključni pri preprečevanju utrujenosti in napetosti mišic. Dolgotrajno sedenje brez rednih odmorov je ena glavnih napak, ki vodi do raznih bolečin in težav.

Vsakih 20-30 minut si vzemite kratek odmor, da vstanete, se raztegnete in premaknete. To pomaga zmanjšati napetost in utrujenost mišic, izboljšati prekrvavitev in preprečiti dolgotrajne negativne učinke sedenja.

Več o negativnih učinkih dolgotrajnega sedenja si preberite v našem članku Ali je sedenje res lahko škodljivo?

Nepravilna uporaba ali ne-uporaba dodatne opreme

Pogosto se dodatna oprema, kot so stojala za noge, podloge za zapestja in nosilci za dokumente, ne uporablja pravilno ali sploh ne. Te pripomočke uporabljajte tako, da zagotavljajo maksimalno udobje in podporo.

Kaj pa delovna postaja za občasno delo od doma?

Delo od doma prinaša posebne izzive glede ergonomije in ureditve delovne postaje, saj pogosto nimamo dostopa do enako kakovostne opreme kot v pisarni. Če pa je takšen način dela le občasen, je investicija v ergonomsko opremo pogosto prevelika, da bi jo upravičili.

Vendar pa obstajajo preprosti načini, kako izboljšati ergonomijo domače delovne postaje. Uporabite trdno mizo ali jedilno mizo kot delovno površino in prilagodite višino stola s pomočjo blazin ali dodatnih sedežnih podlog. Če nimate stola z nastavljivo ledveno oporo, uporabite zvitke brisač ali blazine za podporo spodnjemu delu hrbta. Prav tako poskrbite za ustrezno osvetlitev z uporabo namiznih svetilk ali naravne svetlobe. Knjige lahko uporabite za dvig zaslona, škatle pa za podstavek za noge.

Poleg računalnikov mnogi ljudje pri delu od doma uporabljajo tudi mobilne naprave, kot so tablice in pametni telefoni. Pravilna uporaba teh naprav je pomembna za preprečevanje napetosti v vratu in rokah. Ko uporabljate tablico, jo postavite na stojalo ali uporabite nosilec, da jo dvignete na višino oči. Pametni telefon držite na višini oči in se izogibajte dolgotrajnemu sklanjanju vratu navzdol.

Bodite kreativni in prilagodite svoj delovni prostor tako, da bo čim bolj udoben in funkcionalen. Pa vendar, če od doma delamo pogosto, priporočamo investicijo v kakovostnejšo ergonomsko opremo, ki bo zagotavljaja dobro počutje skozi celoten delovni dan.

Pomembno je, da delovno postajo prilagodimo individualnim potrebam in fizičnim značilnostim vsakega posameznika. Zaposleni, ki delajo v ergonomskem okolju, so bolj produktivni, manj pogosto odsotni zaradi zdravstvenih težav in bolj zadovoljni s svojim delovnim mestom. Prav tako delodajalci, ki skrbijo za ergonomsko ureditev delovnih mest, prispevajo k dolgoročni delovni sposobnosti svojih zaposlenih ter k boljši delovni klimi in uspešnosti podjetja.

Delite na:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Dostopnost

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne trgovine je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Kot nakupovalni sistem uporabljamo WooCommerce. Za košarico in obdelavo naročila bosta shranjena 2 piškotka. Ti piškotki so nujno potrebni in jih ni mogoče izklopiti.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Sprejmi piškotke
Zavrni piškotke