Ergonomski pisarniški stoli in ergonomski pripomočki

V mesecu aprilu izkoristite -12% popust na izbrana modela Ergos STUDY in Ergos STANDARD.

,

Zakaj je spodbujanje zdravja na delovnem mestu postalo bistven element sodobne pisarne?

Zdravje na delovnem mestu

Gotovo se je vsakemu od nas že kdaj zgodilo, da smo se po napornem delovnem dnevu počutili izčrpane, tako psihično kot fizično. Toda ali ste vedeli, da vse to ni nujno niti ni naša krivda? Velik del tega občutka utrujenosti in izčrpanosti sploh ni posledica samega dela, temveč delovnih pogojev in načina, kako je zdravje na delovnem mestu obravnavano.

V nadaljevanju si ogledamo zakaj je zdravje na delovnem mestu tema, o kateri bi morali več govoriti, izpostavljeni pa so tudi tveganja in nasveti, kako ukrepati v korist svojega zdravja in življenjskega sloga.

Zakaj sta zdravje na delovnem mestu in gibanje tako pomembna?

Preprosto povedano, ker je gibanje osnova našega življenja. Ljudje nismo ustvarjeni, da bi ves dan sedeli: ustvarjeni smo za gibanje, tek, plavanje, skakanje in podobno. Znano je, kako velik vpliv ima gibanje na naše splošno zdravje in počutje, in vemo tudi, da pomanjkanje gibanja sodi med glavne vzroke smrtnosti danes (več o tem si preberite v članku WHO highlights high cost of physical inactivity in first-ever global report).

Ko se gibamo, ne le da postajajo naša telesa bolj fit in zdrava, ampak opazimo lahko tudi pozitivne spremembe v našem duševnem zdravju. Ko govorimo o zdravju na delovnem mestu, koncept gibanja pomeni ostati aktiven in ne sedeti dolgo časa naenkrat. Namesto da bi cel dan ostali v enem položaju, je pomembno, da se redno premikamo. Gibanje prinaša tudi energijo in vitalnost: spodbuja sproščanje endorfinov, nevrotransmitorjev, ki spodbujajo občutke sreče in dobrega počutja, kar nam daje več energije in motivacije.

Ne gre pozabiti, da je gibanje povezano tudi z daljšo življenjsko dobo: študije so dosledno pokazale, da redna telesna dejavnost podaljšuje življenjsko dobo in zmanjšuje tveganje za prezgodnjo smrt. Redno gibanje nas lahko pomaga zaščititi pred starostnimi težavami in izboljša splošno kakovost življenja.

Sedeti pa je lahko precej škodljivo. Dolgotrajno sedenje je nevarno tako za naše fizično kot duševno zdravje. Naše dihanje se skrajša, mišice postanejo toge, pogosto ostajamo brez motivacije, utrujeni in zmedeni. Nekateri učinki dolgotrajnega sedenja so na primer slaba cirkulacija, težave s hrbtom, težave z mišično-skeletnim sistemom, diabetes in celo določene vrste raka. Poleg tega je dolgotrajno sedenje povezano z večjimi tveganji za debelost, srčne bolezni in duševne motnje, kot so tesnoba in depresija. Vpliva tudi na prebavo in presnovo, kar prispeva k prebavnim težavam in pridobivanju telesne teže. Več o negativnih posledicah dolgotrajnega sedenja si lahko preberete v našem članku Ali je sedenje res lahko škodljivo?

Zaradi teh tveganj je ključno, da v svojo dnevno rutino vključimo redne odmore za gibanje in ergonomske prilagoditve, ki ohranjajo tako fizično kot duševno počutje ter zagotavljajo naše zdravje na delovnem mestu.

Zdravje na delovnem mestu

Zakaj bi morali delodajalci skrbeti za spodbujanje zdravja na delovnem mestu?

Ker je pristop, ki bo zagotavljal dolgoročni uspeh podjetja, tisti, ki postavlja delavca in njegove potrebe na prvo mesto. To je edini delovni pristop, ki je trajnosten, hkrati pa zagotavlja, da so delavci v zdravem duševnem in fizičnem stanju. Razvije se občutek, da se delodajalec dejansko zanima za svoje delavce, kar še dodatno zagotavlja njihovo dobro počutje, zadovoljstvo in zvestobo. Poleg tega, skrb za zdravje na delovnem mestu zagotovo zmanjšuje čas in pogostost bolniške odsotnosti.

Spodbujanje zdravja na delovnem mestu je tako koristno ne le za fizično in duševno počutje zaposlenih, ampak tudi za uspeh in trajnost organizacije kot celote. Z vlaganjem v zdravje zaposlenih lahko delodajalci ustvarijo bolj pozitivno in produktivno delovno okolje, ki koristi vsem vpletenim.

Seveda to ne pomeni, da od delodajalcev pričakujemo, da bodo zdaj na delovnem mestu namesto stolov dodajali pisarne s fitnes opremo ali tekalnimi stezami; še vedno pa lahko ustvarimo ravnotežje med prostori in orodji, ki so na voljo.

Prav tako bi lahko upoštevali, da se je koncept delovnega mesta razširil tudi na hibridne in oddaljene delovne scenarije, vendar so kljub temu temeljni vidiki enaki: vključevanje več gibanja v naše dnevne delovne rutine delavcev.

Kako preprečiti zdravstvene težave zaradi prekomernega sedenja in pomanjkanja gibanja pri delu?

5

Obstaja veliko enostavnih načinov, kako vključiti več gibanja v naš vsakdan, tako v našem zasebnem življenju kot na delovnem mestu. Rešitve segajo od mikro premorov do pravilne izbire pohištva in opreme pri delu. 

Za začetek je ključno oblikovati delovne prostore, ki spodbujajo gibanje in prilagodljivost čez cel dan. Z zagotavljanjem možnosti za različne vrste dejavnosti lahko posamezniki naravno prehajajo med različnimi položaji. To lahko vključuje izmenjavo med sedečim in stoječim položajem, izbiro udobnega naslonjača, sedenje na visokem stolu ali celo uporabo žoge za sedenje. Na primer, izvajanje aktivnih sestankov, na katerih udeleženci stojijo namesto sedijo, lahko poveča angažiranost in produktivnost.

Poleg tega takšne prilagoditve pogosto spodbujajo ustvarjalnost in vodijo v bolj učinkovite procese odločanj.

Sledi seznam praktičnih nasvetov, ki spodbujajo gibanje in posledično zdravje na delovnem mestu:

 • Redni odmori: nastavimo si opomnike, da vstanemo in se raztegnemo vsaj vsako uro, s čimer bomo preprečili togost in spodbudili cirkulacijo.
 • Uporaba stoječe mize: če je mogoče, razmislimo o uporabi stoječe mize ali drugače nastavljivega delovnega mesta, kar nam omogoča izmenjevanje med sedenjem in stoječim položajem čez dan.
 • Hoja ali kolesarjenje na delo: če je mogoče, izbiramo aktivne načine prevoza, kot sta hoja ali kolesarjenje na delo in iz njega ter tako dodamo telesno aktivnost v svojo dnevno rutino.
 • Uporaba stopnic: izberemo stopnice namesto dvigala, da vključimo nekaj dodatnih korakov.
 • Izvajajte sestankov med hojo: namesto da sedimo v sejni sobi, izvedemo sestanke zunaj med sprehodom, da spodbudimo gibanje in ustvarjalnost. Prav tako se spomnimo, da vstanemo in se gibamo med virtualnimi sestanki, če je to mogoče.
 • Uporaba pripomočkov za aktivno sedenje: vključimo lahko orodja, kot so žoge za sedenje, da aktiviramo svoje jedrne mišice in izboljšamo držo med sedenjem. Za lažjo odločitev ali je ta opcija prava za vas, si preberite prispevek Žoga za sedenje ali ergonomski pisarniški stol: katera možnost je najboljša za vas?
 • Telefonski pogovori stoje: telefonske klice izkoristimo kot priložnost za vstajanje in hojo po pisarni ali celo za kratek sprehod.
 • Določanje ciljev gibanja: izzovemo se, da dosežemo dnevne cilje korakov ali dejavnosti s pomočjo pametne ure ali aplikacije na pametnem telefonu, da ostanemo motivirani in odgovorni.
 • Raztezanje za mizo: v svoj delovni dan vključimo preproste raztezne vaje, usmerjene na območja, kot so vrat, ramena in hrbet, s čimer olajšamo napetost in izboljšamo gibljivost.
 • Načrtovanje aktivnih odmorov: v svojem urniku določimo čas za hitre aktivnosti, kot je kratek sprehod po pisarni ali nekaj minut skakanja in počepov.
 • Modro izkoriščanje odmorov za kosilo: namesto da kosilo jemo za mizo, izkoristimo odmor za kosilo za sprehod na prostem ali sodelovanje v skupinski vadbi ali drugi skupinski dejavnosti.
 • Spodbujanje pobude za dobro počutje na delovnem mestu: zagovarjamo programe in pobude za zdravje na delovnem mestu, ki spodbujajo gibanje in telesno dejavnost med zaposlenimi, kot so fitnes izzivi ali skupinski vadbeni razredi.

Mikro-odmori, prepogosto prezrt element ohranjanja zdravja na delovnem mestu

Mikro-odmori, kratki in pogosti premori, so zasnovani za odpravo sedeče narave mnogih del in spodbujanje telesne dejavnosti. Ali gre za hitro hojo po pisarni, raztezanje za mizo ali preproste vaje, kot so počepi, mikro-odmori spodbujajo zaposlene, da vstanejo in se premikajo, kar prekine dolga obdobja sedenja.

Uporaba digitalnih orodij, kot so pametne ure in aplikacije za produktivnost, ali celo samo preprost alarm, lahko pomaga opomniti zaposlene, naj si vzamejo te odmore, kar omogoča nemoteno vključevanje gibanja v njihovo redno delovno okolje.

Več o vključevanju aktivnega sedenja in mikro odmorov v delovno življenje si preberite v našem prispevku Aktivno sedenje kot ključ do zdravega življenja.

Pomembnost okolja, zasnovanega za gibanje, in pohištva, zasnovanega za udobje

6

Omenili smo pomembnost zasnove delovnega mesta, ki spodbuja gibanje med delovnim procesom, ter delavcem omogoča opravljanje svojega dela v različnih položajih. Toda kako pa lahko s pohištvom zagotovimo zdravje na delovnem mestu?

Pohištvo igra temeljno vlogo pri spodbujanju gibanja v delovnem okolju. Udobni naslanjači, visoki stoli, žoge za sedenje, prilagodljive mize nam vsi omogočajo, da spremenimo svoj položaj in se med delovnim dnem gibamo. Toda kaj pa pisarniški stoli? Zagotovo si marsikdo od nas ne želi cel dan delati stoje ali sedeti na žogi.

Ergonomski stoli so en izmed ključnih kosov pohištva pri zagotavljanju zdravja na delovnem mestu. Ponujajo različne koristi, vključno z izboljšano podporo pravilne drže, nastavljivimi funkcijami za personalizirano udobje, povečanim krvnim obtokom, povečano produktivnostjo in preprečevanjem poškodb, povezanih s sedečim delom. S spodbujanjem pravilne drže in zmanjševanjem nelagodja ti stoli prispevajo k bolj zdravemu in produktivnemu delovnemu okolju.

Obstaja veliko različnih vrst ergonomskih stolov, naš idealni pa je odvisen od osebnih preferenc in telesnih karakteristik.

Kaj pa, če delam od doma?

Zdravje na delovnem mestu

Ustvarjanje zdravega delovnega okolja za oddaljeno in hibridno delo je prav tako pomembno za preprečevanje zdravstvenih težav, spodbujanje dobrega počutja in ohranjanje zdravja na delovnem mestu.

Ko delamo od doma, je še toliko bolj pomembno ustvariti ergonomsko stabilno okolje, ki ne vključuje samo pohištva, ampak tudi vse druge stvari, ki bi lahko ustvarile občutek delovnega mesta doma (svetila, vonji, oblačila ipd.). Le tako se bomo izognili stresu ali izgorelosti zaradi pomanjkanja meja med osebnim in poklicnim življenjem.

Poleg tega je pomembno, da med delom vzdržujemo dobro držo in si razporedimo tipkovnico, miško in drugi pisarniški material tako, da omogoča vzdrževanje ravnovesje telesa. Vključevanje rednih vaj, raztezanja in premorov za gibanje čez delovni dan je en izmed najučinkovitejših načinov za vzdrževanje zdravja na delovnem mestu in omilitev posledic dolgotrajnega sedenja.

Ohranjanje zdravja na delovnem mestu je pomembno, glede na raznolika zdravstvena tveganja, povezana z dolgotrajnim sedenjem, in koristmi, ki jih imajo dejavniki, kot so ergonomsko pohištvo ali gibanje, zlasti v delovnem okolju.

Zaključimo lahko, da prednosti spodbujanja zdravja na delovnem mestu presegajo tradicionalne pobude za dobro počutje. V ospredju je ustvarjanje okolij, ki spodbujajo gibanje in dobro počutje. Z vključevanjem ergonomskih načel in redne telesne dejavnosti lahko delodajalci zmanjšajo tveganja, povezana z dolgotrajnim sedenjem, in spodbujajo zdravje in produktivnost zaposlenih. Ne glede na to, ali gre za tradicionalno pisarniško okolje ali pisarno doma, so vključevanje premorov za gibanje, vzdrževanje pravilne drže in spodbujanje kulture samopomoči ključni za zdrave zaposlene. Gibanje naj ne bo le del zdravega delovnega dneva – to je življenjska zaveza za dobro počutje.

Delite na:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Dostopnost

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne trgovine je sprejetje piškotkov obvezno.
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Kot nakupovalni sistem uporabljamo WooCommerce. Za košarico in obdelavo naročila bosta shranjena 2 piškotka. Ti piškotki so nujno potrebni in jih ni mogoče izklopiti.
 • woocommerce_cart_hash
 • woocommerce_items_in_cart

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke