Ergonomski pisarniški stoli in ergonomski pripomočki

V mesecu aprilu izkoristite -12% popust na izbrana modela Ergos STUDY in Ergos STANDARD.

,

Kaj je ledvena opora in zakaj jo moj pisarniški stol potrebuje?

Ledvena opora

Ali večino svojega časa preživite za pisalno mizo? Se vam je že zgodilo, da vas je po koncu delovnega dneva bolelo v hrbtu? Dolgotrajno sedenje za pisalno mizo je postalo neizogibna sestavina sodobnega delovnega življenja, vendar pa lahko slaba drža pri sedenju povzroči številne težave, predvsem v spodnjem delu hrbtenice.

Eden od ključnih dejavnikov, ki lahko izboljša udobje in zmanjša tveganje za različne zdravstvene težave, je ledvena opora. Poglejmo si, kaj pojem ledvena opora sploh pomeni, kako vpliva na naše zdravje ter kako izbrati pravo zase.

Kaj je ledvena opora?

Ledvena opora

Ledvena opora se nanaša na podporo, ki je namenjena spodnjemu delu hrbta, natančneje ledveni regiji. Ta del hrbtenice se nahaja v spodnjem delu hrbta in igra ključno vlogo pri ohranjanju stabilnosti in pravilne telesne drže.

Hrbtenica v ledvenem delu nosi večino telesne teže, zato je izpostavljena večjemu pritisku in stresu. 

Ledvena opora je oblikovana tako, da podpira naravno krivino ledvene hrbtenice, s čimer zmanjšuje pritisk na hrbtenico in s tem pomaga preprečiti bolečine v spodnjem delu hrbta.

Zakaj je ledvena opora pomembna?

Ledvena opora na pisarniškem stolu ni le estetska zadeva, temveč ima tudi pomembne zdravstvene koristi, ki prispevajo k udobju in ohranjanju zdravja hrbtenice. Pomanjkanje ustrezne ledvene opore lahko vodi do slabše telesne drže, kar pa lahko povzroči nelagodje, bolečine v spodnjem delu hrbta in celo dolgoročne težave s hrbtenico.

Ledvena opora ima ključen vpliv na ohranjanje pravilne telesne drže

Ko sedimo brez ustrezne podpore v ledvenem predelu, se lahko nagnemo naprej ali nazaj, kar povzroči izgubo naravne krivine hrbtenice. To lahko privede do slabše drže, kjer se ramena sesedejo naprej, glava se nagne navzdol, in celotno telo izgubi svojo osnovno ravnotežje.

Z ustrezno ledveno oporo se hrbtenica podpre v svoji naravni obliki, kar pomaga ohranjati pravilno telesno držo. To ne le zmanjšuje obremenitev na hrbteničnih strukturah, temveč tudi preprečuje mišične napetosti in utrujenost, ki bi se lahko pojavile ob dolgotrajnem sedenju brez podpore.

Primerna ledvena opora igra ključno vlogo pri preprečevanju bolečin v spodnjem delu hrbta

Ko hrbtenica ni pravilno podprta, se obremenitev na medvretenčnih diskih in mišicah poveča, kar lahko privede do različnih oblik bolečin.

Pravilna ledvena opora hrbtenico razbremeni in omogoča, da hrbtenica ostane v bolj naravni in udobni poziciji tudi med daljšim sedenjem.

Ledvena opora

Dolgoročna uporaba stolov brez ledvene opore lahko prispeva k razvoju kroničnih težav s hrbtenico. Ustrezen ergonomski dizajn s pravilno ledveno oporo pomaga preprečevati take težave.

Ustrezna podpora v ledvenem predelu pozitivno vpliva na udobje med sedenjem

Ko ledvena regija ni podprta, se mišice v tem predelu hrbta nenehno napenjajo, da bi ohranile telesno držo. Ustrezna ledvena opora razbremeni mišice, kar zmanjšuje utrujenost in napetost. To prispeva k bolj sproščenemu in udobnemu sedenju ter posledično povečuje našo produktivnost.

Ampak! Četudi je ledvena opora zasnovana za lajšanje bolečin in nelagodja v spodnjem delu hrbta, jih morda ne bo popolnoma odpravila. Učinkovitost ledvene podpore se razlikuje od osebe do osebe in je odvisna od raznih dejavnikov, kot so drža, oblika stola in morebitne druge zdravstvene omejitve posameznika. Za optimalno zdravje hrbta je pomembno kombinirati ledveno podporo z rednimi aktivnimi odmori, pravilnim sedenjem, pri ohranjanju pravilne drže pa si lahko pomagamo tudi s korektorjem za pravilno držo ERGONOMKO.

Vrste ledvenih opor

Ledvena opora

Obstaja več vrst ledvenih opor, zasnovanih za različne potrebe in preference posameznikov. Nekatere pogoste vrste vključujejo:

 • Fiksne ledvene opore: to so osnovne ledvene opore, ki so pritrjene na stol in niso nastavljive. So enostavne in pogosto najdene na osnovnih pisarniških stolih.
 • Nastavljive ledvene opore: te ledvene opore omogočajo prilagajanje višine, v nekaterih pa tudi globine opore. To omogoča posamezniku prilagoditev podpore glede na svoje specifične potrebe.
 • Dinamične ledvene opore: dinamične opore se prilagajajo gibanju telesa med sedenjem. Stoli kot je ERGOS Premium omogočajo samodejno prilagajanje glede na spremembe položaja telesa.
 • Zunanja ledvena opora: ločen kos opreme, ki ga namestimo med spodnji del hrbta in stol. Ta vrsta podpore lahko predstavlja majhno blazino ali vstavek iz pene. Izjemno je prilagodljiva, saj jo je mogoče uporabiti z različnimi stoli, ki ledvene opore nimajo vgrajene.

Zaradi tesne povezave ledvene regije z udobjem in zdravjem hrbta je ključno zagotoviti, da pisarniški stol omogoča ustrezno podporo in prilagoditve v ledvenem predelu. To pa lahko prispeva k boljšemu počutju, večji produktivnosti ter dolgoročnemu ohranjanju zdravja hrbtenice.

Kako izbrati pravilno ledveno oporo za nas?

Pri izbiri ledvene opore je ključno, da upoštevate vaše osebne potrebe in preference. Posvetovanje z ergonomskim strokovnjakom ali preizkus več modelov vam lahko pomaga najti optimalno rešitev za vaše udobje in zdravje hrbtenice.

Ključne karakteristike, na katere moramo biti pozorni pri izbiri optimalne ledvene opore:

 1. Višina: ledvena opora mora ustrezati višini naše ledvene hrbtenice. Optimalno bi bilo, da pokriva večino ledvenega dela, zagotavljajoč podporo od spodnjega dela križnice do sredine hrbta.
 2. Nastavljivost: nastavljivost je ključna za prilagoditev ledvene opore naši postavi. Tu imajo prednost modeli, ki omogočajo prilagajanje višine ledvene opore, saj se posamezniki razlikujejo glede na telesno strukturo.
 3. Materiali: materiali, uporabljeni pri izdelavi ledvene opore, so pomembni za udobje in trajnost. Mehki, dihajoči materiali omogočajo udobno sedenje in preprečujejo znojenje. Hkrati pa naj bodo trdni in vzdržljivi.
 4. Oblika in ergonomija: pomembno je, da izbrana ledvena opora sledi naravni krivini hrbtenice. Ergonomska oblika poskrbi za pravilno podporo in omogoča udobno sedenje brez nepotrebnega pritiska na hrbtenico.
 5. Proračun: pri nakupu novega pisarniškega stola je seveda potrebno upoštevati svoj proračun, vendar pa hkrati ne prihranite na kakovosti. Investicija v kakovostno ledveno oporo se dolgoročno izplača v obliki udobja in zdravja hrbtenice.

Ergonomski pisarniški stoli ERGOS se ponašajo z nastavljivo ledveno oporo iz udobnih in kakovostnih materialov:

Kako nastaviti ledveno oporo?

Pomembno je vedeti, kam pravilno namestiti ledveno oporo, sicer verjetno ta ne bo imela želenega učinka.

Da zagotovimo pravilno nastavitev, se mora ledvena opora tesno prilegati naravni krivini spodnjega dela hrbta. Ko sedimo vzravnano, mora zapolniti vrzel med spodnjim delom hrbta in naslonjalom stola, ne da bi se pri tem počutili neprijetno. Eksperimentiramo lahko z različnimi prilagoditvami, dokler ne najdemo položaja, ki podpira spodnji del hrbta in je udoben.

Več nasvetov za prilagoditev ergonomskega pisarniškega stola preberite v našem članku Nasveti za pravilno sedenje: ergonomski pisarniški stoli in njihova uporaba.

Z dobro zasnovano ledveno oporo se lahko bolečine v hrbtu, napetost mišic in celo dolgotrajne težave s hrbtenico zmanjšajo ali preprečijo, kar prispeva k splošnemu udobju in zdravju pri delu.

Delite na:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Dostopnost

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne trgovine je sprejetje piškotkov obvezno.
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Kot nakupovalni sistem uporabljamo WooCommerce. Za košarico in obdelavo naročila bosta shranjena 2 piškotka. Ti piškotki so nujno potrebni in jih ni mogoče izklopiti.
 • woocommerce_cart_hash
 • woocommerce_items_in_cart

Sprejmi piškotke
Zavrni piškotke